Žestoka skupštinska rasprava o finansijskom planu Vodovoda za 2019 (VIDEO)

Javno preduzeće Vodovod će u 2019. godini izgaditi 7,4 kilometara vodovodne mreže, 2,5 kilometra fekalne kanalizacije, 2 kilometra atmosferske, više od 600 kućnih priključaka na vodovodnu i kanalizacionu mrežu i zameniti oko 2.000 vodomera, izjavio je na sednici Skupštine grada Vranja u sredu direktor Vodovoda Goran Đorđević, prezentujući Program rada i finansijski plan za narednu godinu.

- U 2019. godini planirano je povećanje ukupnih prihoda i rashoda preduzeća za 3 odsto.

Prosečna bruto zarada u JP Vodovod je 68.750 dinara, što je u neto iznosu 48.921 dinar - rekao je Đorđević.

On je najavio novi investicioni ciklus u 2019. godini.

- U ovoj godini smo zatvorili sve radove po osnovu ugovora po Programu 1 sa KfW-om.

Zahvaljujući poverenju koje smo stekli kod vlade i ministarstva otvorili smo novi investicioni ciklus od 14,5 miliona evra.

U okviru tih investicija radićemo dva kapitalna programa.

Prvi je kolektor za fekalnu kanalizaciju od Vranjske Banje do Fabrike za prečišćavanje otpadnih voda u Ćukovcu (2,6 miliona evra), i izgradnja same Fabrike za prečišćavanje otpadnih voda (11,7 miliona evra), što je jedan od najvećih projekata u gradu poslednjih decenija.

Za taj projekat išlo se na novi međunarodni tender, jer smo na starom imali samo jednog ponuđača koji je nudio izgradnju fabrike za čak 21,7 miliona evra.

Na ponovljenom tenderu dobili smo najpovoljnijeg od tri ponuđača koji će taj isti posao uraditi za deset miliona evra manje, za 11,7 miliona (izvođač "Štrabak"), što će biti jedan od najvećih uspeha ove vlasti jer smo spasiti 10 miliona evra - rekao je Đorđević, rekavši da početak radova očekuje u aprilu ili maju.

Reagovao je bivši direktor Vodovoda i odbornik SPS-a Vene Zdravković, tvrdnjom da u izlaganju izvestioca neke stvari "nisu tačne".

- Pozdravljam to što je investicioni ciklus od 7 miliona evra sa KfW-om završen, ali se on odnosi na Program 2 od 5 miliona evra po ugovoru sa KfW-om, ne znam odakle 7.

Ugovor se tiče vodosnabdevanja, dakle čiste pijaće vode, odnosno zamenu cementno-azbestnih cevi u određenom broju ulica i paralelni cevovod sirove vode od Prvoneka do fabrike za prečišćavanje vode, kao i na Crpnu stanicu u Sarajini - kazao je Zdravković.

On je izneo tvrdnju da je 1,5 miliona evra donacija KfW-a, a 3,5 miliona kredit koji Vodovod treba da vrati u 25 polugodišnjih rata.

- To je po 140.000 evra plus 4.000 evra kamata po rati.

Tačno je da smo mi 15. juna 2016. platili 100.000 evra, 40.000 nismo, iz razloga što kada sam dogovarao i obezbeđivao sredstva gospodin Đorđević, koji je tada bio direktor Jumka, obećao je sredstva, ali nam ih nije preneo.

Mislim da priča da smo mi, staro rukovodstvo, potpisali loš ugovor sa KfW-om, pa je zahvaljujući sadašnjem rukovodstvu Vodovoda, gradonačelniku i ne znam kome to anulirano, nije tačno.

Istina je da su tadašnje rukovodstvo grada Vranja i pokojni Stojan Dimčić, koji je u to vreme bio direktor Vodovda, potpisali 2014. godine treći program sa KfW bankom na 15 miliona evra.

Od toga, 95 odsto vraća Vlada Srbije, a samo 5 odsto grad Vranje, a ne u odnosu 70 prema 30 odsto kako je rekao direktor Đorđević - kazao je Zdravković.

Zamenik šefa odborničke grupe DS-a Perica Janković stavio je primedbu na "preambiciozan plan izgradnje vodovodne mreže, atmosferske kanalizacije, kućnih priključaka za vodu i kanalizaciju, kao i plan ugradnje vodomera".

- Da li je to realno, kojim sredstvima?

U vezi sa komunalnim programom, imate plan fekalne kanalizacije u više ulica, vrednosti 1,1 milion evra, kao i u Ulici Bore Stankovića sa 233.000 evra.

Takođe, imam primedbe na zaduživanje preduzeća zbog, kako je navedeno, nelikvidnosti uzrokovane nemogućnošću naplate vode, a problem je očito u nemogućnosti da naplatite vodu od Simpa i Jumka, jer ste od fizičkih lica naplatili 90 odsto - rekao je Janković.

Šef odborničke grupe SDS-a Igor Andonov zatražio je objašnjenje od direktora Vodovoda zašto je tom javnom preduzeća oduzeta mogućnost da realizuje Komunalni program grada Vranja, što je inače ranije činilo.

- Da li ste možda dobili crveni karton od vaših pretpostavljenih, čisto me zanima, jer u programu za 2019. godinu nemate stavke za realizaciju komunalnog programa.

Što se tiče KfW-a zaista bih želeo da se ta priča završi jer je započeta još 2012, a nismo je još uvek okončali - rekao je Andonov, postavljajući pitanje "da li građani Vranja još uvek plaćaju 5 dinara po računu za vodu, kao neki investicioni dinar za Branu Prvonek koja je odavno završena".

Srđan Dekić, šef odborničke grupe SPS-a najavio je da će ta stranka, koja participira u vlasti, podržati program rada i finansijski plan Vodovoda.

- Veoma je bitno da se investicioni ciklus završi u potpunosti u 2019. godini - kazao je Dekić.

On je objasnio da je investicioni dinar za Branu Prvonek uveden radi njenog održavanja.

Šef odborničke grupe SNS-a Goran Nikolić pohvalio je rad JP Vodovod.

- Najznačajnija stvar je poništavanje tendera sa izvođačem od 21,7 miliona i pronalazak 10 miliona evra jeftinijeg izvođača na ponovljenom tenderu.

Sve pohvale za rad Vodovoda u 2018. godini - kazao je Nikolić.

Odgovor direktora Vodovoda Gorana Đorđevića na sve primedbe u vezi sa programom rada i finansijskim planom tog preduzeća za 2019. godinu možete videti u video materijalu koji sledi.

Najnovije vesti