Žbevčani će u petak obeležiti godišnjicu pobede nad fašizmom

Vranje - Sedamdeset devetu godišnjicu pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, meštani sela Žbevac u opštini Bujanovac obeležiće, u petak 10. maja, prigodnim programom.

Centralna svečanost biće priređena u 10 časova pore Spomen česme, na kojoj su uklesana imena svih žrtava iz dva svetska rata iz Žbevca i okoline.

Učenike Osnovne škole, meštane i goste pozdraviće i o značaju Dana pobede govoriti predstavnici mesne zajednice i osnovne škole.

Organizatori sutrašnje svečanosti u Žbevcu poručuju da će se program realizovati pod sloganom „Moja majka, moja porodica, moja škola, moja hrišćanska vera, moja Srbija, pamet i um, ljubav i poštovanje prema svim narodima - Dan pobede je dokaz da Srbi nisu genocidan narod“.

Poseban ton obeležavanju Dana pobede nad fašizmom daće učenici Osnovne škole Dragomir Trajković, sa svojim vršnjacima iz nekoliko susednih škola.

Oni se spremaju da sutra pozdrave aktere fudbalske utakmice osnovaca iz Žbevca i Levosoja, kao i učesnike ekipnog brzopoteznog šahovskog turnira.

Ovo je jedinstven način podsećanja na važan datum, imajući u vidu da se Dan pobede nad fašizmom uglavnom obeležava na nacionalnom nivou, u zemljama pobednicama u Drugom svetskom ratu.

Žbevčani kažu da ovom manifestacijom odaju počast žrtvama oslobodilačkih ratova i nastavljaju svetle tradicije svojih mrtvih i živih predaka - Dragomira Trajkovića, predsednika Ustavnog suda SFR dr Joska Trajkovića, najmlađeg doktora ekonomskih nauka u SFRJ dr Tomislava Stošića, tvorca i predsednika Kompanije Simpo Dragomira Tomića, estradnog umetnika Čedomira Markovića i mnogih drugih.

Svečanost obeležavanja Dan pobede organizuju Savet Mesne zajednice i Osnovna škola Dragomir Trajković, uz pomoć i podršku Crkve Svete Trojice i Šahovskog kluba Paul Keres iz Žbevca.

Najnovije vesti