Šta povlače ostavke predsednika opština: Status kvo do izbora novih funkcionera

Vranje - Prema članu 50 Zakona o lokalnoj samoupravi, po podnetoj ostavci predsednika opštine, predsednik skupštine opštine o tome obaveštava odbornike na početku prve naredne sednice skupštine opštine ili grada.

Predsednik opštine koji je razrešen ili je podnelo ostavku, ostaje na dužnosti i obavlja tekuće poslove, do izbora novog predsednika opštine ili gradonačelnika, propisuje zakon.

Podnošenjem ostavke predsednika opštine ili gradonačelnika prestaje mandat zamenika gradonačelnika i članova Gradskog veća.

Prestankom mandata skupštine, u slučaju raspisivanja izbora, prestaće mandat svih izvršnih organa opštine, s tim da će oni i dalje obavljati tekuće poslove iz svoje nadležnosti, do stupanja na dužnost novog predsednika opštine i opštinskog veća, odnosno predsednika i članova privremenog organa, ako je skupštini mandat prestao zbog raspuštanja skupštine.

Podsećanja radi, prema članu 44 Zakona o lokalnoj samoupravi, predsednik opštine predstavlja i zastupa opštinu, predlaže način rešavanja pitanja o kojima odlučuje skupština, naredbodavac je za izvršenje budžeta, usmerava i usklađuje rad opštinske uprave, donosi pojedinačne akte za koje je ovlašćen zakonom, statutom ili odlukom skupštine, obavlja i druge poslove utvrđene statutom i drugim aktima opštine.

Gradonačelnika na mandat od četiri godine bira Skupština grada, iz reda odbornika, tajnim glasanjem, većinom glasova od ukupnog broja odbornika.

Tri naprednjačka predsednika opština na krajnjem jugu Srbije - u Vranjskoj Banji, Trgovištu i Vladičinom Hanu - podneli su u četvrtak ostavke na te funkcije.

To su Dragan Sentić, Nenad Krstić i Goran Mladenović.

Spekuliše se da su ostavke date po nalogu partijske centrale SNS-a.

Nema potvrde spekulacija da je to navodno učinio i gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković.

Najnovije vesti

Foto Vranje News Danas je Vaskrs - Hristos Vaskrse! »

Pravoslavni hrišćani u Vranju i Srbiji obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista, praznik koji simbolizuje pobedu života nad s...