Škembijade u Krševici neće biti, razlog nedostatak para

Vranje - Ovog avgusta neće se održati Škembijada u Krševici, selu u bujanovačkoj opštini, manifestacija sa petnaestogodišnjom tradicijom, zbog nedostatka novca.

Siniša Stojković, predsednik Udruženja Škembijada, izjavio je za portal Bujanovačke da su organizatori konkurisali kod Ministarstva za brigu o selu kao mesna zajednica, a ne kao lokalna samouprava.

"Međutim, ispostavilo se da samo lokalna samouprava može da konkuriše i zato sam spremio sve papire i odneo predsedniku opštine Nagipu Arigiju.

Ali, on nije hteo da potpiše", rekao je Stojković.

Sredstva u opštinskom budžetu predviđena za Škembijadu su od 130.000 do 150.000 dinara.

Stojković je naveo da to "nije dovoljno za manifestaciju koja traje tri dana".

"Kod Ministarstva smo hteli da konkurišemo za 500.000 dinara i da je to potpisano bilo bi mnogo lakše.

Ranije smo imali i sponzore koji su obezbeđivali dodatna sredstva, ali ove godine to nam nije pošlo za rukom.

Zato smo odlučili da ove godine ne organizujemo Škembijadu.

To je velika šteta, ljudi me svakodnevno zovu i svima je žao što se manifestacija neće održati", kazao je na kraju Stojković.

Škembijada u Krševici nije se održala ni 2020. i 2021. godine u vreme korone.

Prošle godine je održana petnaesti put.

Škembe čorba i škembići

Pored čorbe od škembeta u Krševici se spremaju pečeni šerdani, jelo od creva i džigerica, škembići pod sačem i glava u škembetu. Škembe" je ono od čega se prave škembići. Škembe je u stvari goveđi želudac. Za pripremu škembića seče se na trake. Potom se ostavi na par sati u hladnoj vodi, a uz razne dodatke koje znaju pravi majstori dobija se jedinstveni ukus. Omiljen su gurmanski specijalitet, posebo na jugu Srbije, a u ove krajeve stigli su sa Turcima.

Najnovije vesti

Foto Vranje News Danas su Cveti »

Danas se slave Cveti, dan kada je Isus Hristos jašući na magarcu ušao u Jerusalim.Narod je čuo da dolazi Spasitelj koji...