Šezdeset troje Vranjanaca odbijeno za azil, HELP pomaže

Prema podacima Komesarijata za izbeglice, samo na beogradskom aerodromu u 2017. je registrovano 1.891 lice vraćeno u procesu readmisije, od čega ih je veći broj sa juga Srbije, a iz Vranja njih šezdeset troje.

U Bujanovac je vraćeno 67 osoba, a u opštinu Preševo 20.

Građani Srbije koji su u procesu readmisije vraćeni iz zemalja EU, i imaju zvaničnu potvrdu o tome, moći će da od ove godine računaju na pomoć nemačke nevladine organizacije Help. - Za te namene u okviru projekta „Upravljanje migracijama i podrška povratku tražiocima azila“. Help ima budžet od skoro 3 miliona evra - izjavio je šef kancelarije Help-aa u Vranju Bane Stanojković.

Stanojković je za agenciju Beta rekao da su sredstva za projekat određena na osnovu podataka republičkog Komesarijata za izbeglice, prilikom zvaničnog registrovanja povratnika na aerodromu ili autobuskoj stanici u Beogradu.

Kao i da su opštine sa juga Srbije pri vrhu liste po broju svojih žitelja koji su vraćeni u procesu readmisije.

- Da bi neko imao pravo na pomoć, za nas nije bitno da li je u zemljama iz kojih je vraćen proveo pet godina ili pet meseci, već samo da je zvanično vraćen odatle.

Za to mora da ima pečat na aerodromu ili povratnicu autobuske karte koju plaća država iz koje su vraćeni.

Takvo pravo imaće svi koji su u procesu readmisije vraćeni od 2007, kada je potpisan sporazum o readmisiji - kazao je Stanojković.

Cilj projekta, prema njegovim rečima, jeste podrška povratnicima u procesu reintegracije, poboljšanje uslova života ugroženih porodica, stvaranje mogućnosti zapošljavanja kroz ohrabrivanje preduzetništva, pomoć pri dokvalifikaciji, ali i pomoć za rekonstrukciju kuća i za uključenje dece u obrazovni sistem.

Najnovije vesti