Šezdeset godina Istorijskog arhiva u Vranju: Svedok identiteta i pamćenja FOTO/VIDEO

Evidentan je napredak i razvoj naše ustanove kroz povećani obim preuzete arhivske građe, uvećanja smeštajnog prostora, broja zaposlenih, njihovog usavršavanja i kvaliteta rada, izjavio je u petak Borivoje Manasijević, direktor Istorijskog arhiva 31. januar u Vranju, na svečanoj akademiji povodom značajnog jubileja - 60 godina rada i postojanja ustanove.

Vranjski arhiv osnovan je 31. marta 1962. godine, a osnivač je bio Narodni odbor sreza Vranje, podsetio je Manasijević na svečanosti u Pozorištu Bora Stanković, u prisustvu predstavnika lokalne samouprave i drugih institucija u Vranju, državnih arhiva Srbije i Republike Srpske, Severne Makedonije, Arhiva Vojvodine, Arhiva Кosova i Metohije, Društva arhivskih radnika Srbije, kao i direktora arhiva u Nišu, Leskovcu, Prokuplju, Zaječaru, Pirotu, Jagodini, Užicu, Čačku, Кraljevu i Negotinu.

Istorijski arhiv u Vranju počeo je da funkcioniše 1. novembra 1962, podsetio je prisutne njegov aktuelni direktor.

"U našem depou smešteno je 3.300 dužnih metara građe, imamo važne i retke fondove, bogatu izložbenu i izdavačku delatnost.

Imamo 336 fondova i zbirki koje obuhvataju period od 1858. godine do početka 21. veka.

Arhiv je objavio 26 publikacija iz više oblasti, kao i one u kojima je objavljena arhivska građa.

Dobitnik je mnogobrojnih priznanja, a poslednje Svetosavsko, stiglo je ove godine od Grada Vranja tokom Svetosavske nedelje.

Sve urađeno tokom 60 godina nas obavezuje da misiju našeg Arhiva nastavimo i u narednom periodu, uz stalno usavršavanje kadrova i unapređenje svih arhivskih poslova, na dobrobit budućih generacija i celog društva", rekao je Manasijević.

Direktor Državnog arhiva Srbije Miroslav Perišić kazao je da "živimo u vremenu kad nam se odnekud, iz sveta poručuje da prošlost nije važna" i da treba da zaboravimo ko smo".

"Upravo zbog takvog procesa koji se odvija pred našim očima i koji dolazi spolja, nama je bitno da na ovom našem prostoru, kapiji Evrope, a Vranju kao kapiji južne Srbije, o čemu je pisao Stojan Novaković, čuvamo, stručno održavamo, činimo dostupnim, predstavljamo i afirmišemo sve ono što se nalazi u našim arhivima.

Arhivi su centralno mesto za očuvanje našeg identiteta i pamćenja", rekao je Perišić.

Čestitajući jubilej, zamenica gradonačelnika Zorica Jović, kao predstavnica osnivača arhiva, rekla je da je vranjskom arhivu u proteklih šest decenija bio poveren "veoma značajan i obiman posao".

"Rukovodstvo Grada Vranja je, shvatajući značaj arhiva, uvek bilo tu da pruži podršku u svim segmentima rada i delovanja ove ustanove kulture.

Zbog sve obimnije arhivske građe, Grad Vranje je pre dve godine Istorijskom arhivu ustupio prostor od 200 metara kvadratnih za potrebe depoa.

Verujem da nećemo tu stati i da ćemo i u narednom periodu nastaviti da širimo smeštajne kapacitete i uvećavamo broj stručnih i kvalifikovanih radnika.

Tim pre jer smo svesni da građa koja se nalazi u arhivu predstavlja opšte blago, ne samo za buduće istraživače i stručne radnike, već i građane koji redovno, zahvaljujući dokumentaciji koja se nalazi u depoima arhiva, rešavaju neke svoje privatne potrebe, bez obzira da li su pravne ili neke druge prirode", istakla je Jović.

Povodom jubileja zaslužnim pojedincima i kolektivima uručena su javna priznanja Istorijskog arhiva 31. januar.

U pratećem programu nastupila je Nađa Jančić.

Moderator programa bio je arhivski savetnik Miroljub Miša Stojčić.

Prikazan je u okviru akademije kraći dokumentarni film o osnivanju i razvoju Istorijskog arhiva 31. januar.

Svedoci istorije

Na svečanosti u Istorijskom arhivu, pre Svečane akademije, otvorena je izložba Svedoci istorije koja prezentuje najznačajnije dokumente koji svojim sadržajima doprinose rasvetljavanju istorijskih događaja i svedoče o nekadašnjem izgledu grada i okoline. Dokumenti i fotografije koje Arhiv čuva prikazuju kulturni identitet ovog kraja. O izložbi je govorila autorka, arhivski savetnik Branka Janačković koja je kazala da od najstarijeg dokumenta (Knjiga dobrovoljnih priloga hrišćana, Saborne crkve Svete trojice u Vranju iz 1858. godine) pa do prve decenije 21. veka, arhivski dokumenti ukazuju na istorijska zbivanja u trajanju više od jednog i po veka. Predstavljeni fotografski snimci svedoče o ovom gradu, njegovom razvoju i promenama, kao i okolnim mestima. Postavka sadrži 114 dokumenata na 17 panoa. U pripremi izložbe učestvovali su Dragana Stanisavljević, Branislava Stojković, Vesna Cvetković i Miroljub Miša Stojčić, zaposleni u Istorijskom arhivu.

Najnovije vesti