Šezdeset dve hiljade pregleda u ATD-u tokom pandemije

U periodu od 23. marta prošle do 1. juna ove godine u COVID ambulanti Antituberkoloznog dispanzera (ATD) u Vranju urađeno je 61.767 pregleda, uzeto 6.734 PCR testova i urađeno 19.283 antigenskih testiranja, saopšteno je iz Zdravstvenog centra (ZC) u Vranju.

Laboratorijskih pregleda je bilo 42.340, a rendgenskih snimaka pluća i srca 38.229.

Koordinatorka COVID ambulante Stefana Mladenović izjavila je da je u poslednjih mesec dana "smanjen broj pozitivnih na koronu".

"Klinička slika je blaga, ali iskustva su pokazala da i u takvim slučajevima vrlo lako može da dođe do pogoršanja.

Pacijenti se sada javljaju uglavnom bez temperature ili se blaga temperatura javi tokom dana, sa bolovima u grlu, kašljem i kijavicom", rekla je doktorka Mladenović za zvaničan sajt ZC Vranje.

Ona je dodala da su i dalje zastupljene sve starosne strukture i da podjednako na preglede dalaze i mlađi i stariji pacijenti.

"Ono što je karakteristično za ovaj period jeste da nismo imali pacijente koji su vakcinisani, a da nakon PCR ili antigenskog testiranja budu pozitivni na COVID-19", dodala je Mladenović.

Od 31. maja u zgradi ATD-a počele su da rade non-kovid ambulante (Sobina i Gornja čaršija).

- Telefonskim putem se zakazuju pregledi i propisivanje terapija i vodi se računa da se pregledi organizuju tako da se ne stvaraju gužve, kako bi se ispoštovale propisane epidemiološke mere.

Zato apelujem na sve naše građane da poštuju zakazane termine - istakla je Mladenović.

Najnovije vesti