Šesto miliona evra daje EU za prugu Beograd - Niš

Vranje/Beograd - Ugovor o rekonstukciji pruge Beograd–Niš, koja će se finansirati i iz donacije Evropske unije od oko 600 miliona evra, biće potpisan krajem februara, objavio je portal Demostat pozivajući se na izvore u Delegaciji EU u Beogradu.

Donacija EU za obnovu pruge je najveća pojedinačna nepovratna pomoć za projekte koju je Srbija do sada dobila od EU, navodi se.

Ugovor o rekonstrukciji pruge, koja će ukupno koštati oko 2,2 milijarde evra, biće potpisan krajem februara, a događaju će prisustvovati predstavnici državnog vrha, kao i evropski komesar za proširenje Oliver Varheji.

Vodeći finansijer rekonstrukcije železničke pruge Beograd-Niš je Evropska investiciona banka, koja je odobrila zajam od 1,1 miljardu evra.

Evropska banka za obnovu i razvoj opredelila je 550 miliona evra, a deo će se finansirati i iz budžeta Srbije.

Projekat će delom biti finansiran i iz granta EU u iznosu od 600 miliona evra, što je najveći iznos bespovratnih sredstava koji je Srbija ikada dobila od EU, a reč je o grantu EU posredstvom Investicionog okvira za Zapadni Balkan.

Rekontrukcija pruge Beograd - Niš jedan je od najznačajnijih železničkih projekata u Srbiji.

U okviru projekta biće rekonstruisana pruga u dužini od oko 230 kilometara.

Kvalitet putničkih i teretnih usluga biće izuzetno unapređen, budući da će se vozovi, kada pruga bude završena, kretati brzinom i do 200 kilometara na čas, navodi Demostat.

Deonica bi trebalo da bude završena do 2029. godine, kako bi do kraja ove decenije putnici mogli da putuju brzom železnicom od Niša do Beograda, a zatim i do Budimpešte.

Najnovije vesti