Šesti pčelarski sajam jugoistočnog Balkana održan u Vranju

Šesti pčelarski sajam jugoistočnog Balkana održan je u Sportskoj hali u Vranju, prvi put pod nazivom Otvoreni Balkan.

Obraćajući se prisutnima, ministarka poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jelena Tanasković rekla je da je sajam "prilika za obnovu opreme, ali i prezentaciju svega što je Srbija uradila u oblasti pčelarstva i proizvodnje meda".

"Tokom 2022. godine u Srbiji je proizvedeno 91 odsto više meda nego u 2021.

Proizvodnja od preko 14.000 tona meda govori u prilog činjenici da je u Srbiji pčelarstvo na zavidnom nivou, kao i da je povećanje broja ljudi koji se bave ovim poslom direktno povezan sa podrškom i subvencijama koje daje država, ali i zbog strogih kontrola koje se redovno sprovode", kazala je Tanasković.

Ona je rekla da je subvencija države po košnici dosad iznosila 800 dinara, a da će od naredne godine biti 1.000.

"To je samo jedna od mera države, a za sve ostalo, opremu, marketing, proizvodnju i preradu meda takođe se mogu koristiti brojne subvencije države", rekla je Tanasković.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković rekao je da se posebno zahvaljuje pčelarima koji su "podstrek svim mladim ljudima, jer pokazuju kako se radom, požrtvovanjem dolazi do uspeha i velikih rezultata".

Predsednik SPOS-a dr med Rodoljub Živadinović zahvalio se gradskom rukovodstvu na podršci u organizovanju ove značajne sajamske manifestacije.

Pored izložbenog dela, na sajmu su predstavljeni projekti GIZ-a Perspektive za mlade pčelare u ruralnim područjima i Pčelarenje za budućnost.

Održana su stručna predavanja iz pčelarstva u okviru kojih je govorio Rodžer Paterson, pčelar praktičar, predavač i autor brojnih knjiga iz oblasti pčelarstva iz Velike Britanije.

Organizatori sajma bili su pčelarski savezi iz Srbije, Makedonije, Grčke, Republike Srpske i Albanije.

Najnovije vesti