Šest decenija Centra za socijalni rad: Gradiće se novi objekat za CSR

Javna ustanova Centar za socijalni rad (CSR) Vranje, prigodnom svečanosti u sali Pozorišta Bora Stanković, obeležila je šest decenija postojanja.

Direktorka Centra Jadranka Stojanović podsetila je tom prigodom da CSR od osnivanja "obavlja delatnost s ciljem obezbeđenja socijalne sigurnosti građana Vranja, promoviše i javno zagovara unapređenje položaja osetljivih društvenih grupa, poštovanje porodičnih vrednosti, društvenu solidarnost i pravdu, poštujući ljudska prava i dostojanstvo korisnika".

"Naša ustanova obavlja poslove javnih ovlašćenja poverenih od strane Republike Srbije preko nadležnih ministarstava, kao i proširene poslove socijalne zaštite na lokalnom nivou.

U prethodnom periodu imali smo veoma dobru saradnju, kako sa resornim ministarstvima, tako i sa lokalnom samoupravom.

Grad Vranje, opredeljujući novčana sredstva za socijalnu zaštitu, neposredno utiče na socijalnu sigurnost naših građana - kroz jednokratne novčane pomoći i druge usluge socijalne zaštite na lokalnom nivou i omogućava nesmetano obavljanje programskih aktivnosti naše ustanove.

Očekujem uspešnu saradnju i u narednom periodu, a mi ćemo nastojati da rad u Centru konstantno unapređujemo na dobrobit naših sugrađana", rekla je Stojanović.

Državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Miomir Đorđević kazao je u svom obraćanju da bez ljubavi i stručnosti koju poseduju zaposleni u CSR njihov posao "ne bi mogao da se obavlja kvalitetno".

"Uslovi u kojima se trenutno radi nisu najbolji, ali je Grad obezbedio građevinsku dozvolu, pa ćemo u narednom periodu pokušati da zajednički obezbedimo i sredstva sa Gradom kako bi ova ustanova bila reprezentativna za posao kojim se ovi ljudi bave", naveo je Đorđević.

Povodom jubileja, saopšteno je da je u 50 hraniteljskih porodica na području Vranja i Vranjske Banje smešteno 57 dece.

U okviru svečane akademije prikazan je promo film o Centru za socijalni rad.

U kulturno-umetničkom programu nastupio je hor Muzičke škole Stevan Mokranjac.

Milenković: Obezbeđena građevinska dozvola za novi CSR

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković podsetio je da je CSR, od male ustanove sa samo tri radnika, šest decenija kasnije "postao društveno značajna ustanova i važna karika u reagovanju na socijalne probleme i potrebe građana, sa više 40 zaposlenih".

"Saradnja lokalne samouprave i Centra za socijalni rad oduvek je bila na visokom nivou. Od 2016. pojačana je uloga Centra, jer su uvedene usluge koje se pružaju osetljivim kategorijama stanovništva od strane lokalne samouprave. Grad finansira rad Prihvatilišta za odrasla i stara lica, Prihvatilišta za žrtve porodičnog nasilja, uslugu lični pratilac deteta, kao i rad dnevnog boravka za decu sa psihofizičkim smetnjama u razvoju i pomoć u kući za odrasla i stara lica. Svesni smo činjenice da trenutni uslovi za rad nisu adekvatni, te je Grad uradio projekatno tehničku dokumentaciju za izgradnju novog objekta, za koji je obezbeđena i građevinska dozvola. I ubuduće ćemo nastaviti da pružamo punu podršku Centru", kazao je Milenković.

Najnovije vesti