Šesnaestogodišnjakinja jedva spašena u Vranju od sintetičke droge "krokodil"

Samo zahvaljujući brzoj reakciji lekara u Surdulici i Vranju spasen je život šesnaestogodišnje devojčice koja se predozirala najopasnijom drogom, takozvanim "krokodilom", višestruko toksičnijim od heroina, izjavio je za RTS načelnik Uprave kriminalističke policije Dejan Kovačević.

- U Odžacima, međutim, doktori pre petnaest dana nisu mogli ništa da učine, umrla je devojčica od samo 17 godina - sa žaljenjem je konstatovao Kovačević.

On je precizirao da su "na udaru narkomanije srednjoškolci koji pod pritiskom društva, zbog svog statusa u okruženju ili iz puke znatiželje probaju droge.

Kovačević je naglasio da da sintetičke droge "najviše utiču na mlade, jer su jeftine i lako dostupne".

- MUP preduzima adekvatne mere kako bi praktično droga bila daleko od naše dece i što manje prisutna na napim ulicama.

Radi se o sintetičkim drogama koje su izuzetno jeftine na tržištu i samim tim dostupne, pa i srednjoškolcima.

Shodno proceni na samom terenu, shodno događajima, obavljamo svakodnevne opservacije i operativni sastav Uprave kriminalističke policije je prisutan i u školama, vrtićima, srednjim školama.

Policija je apsolutno u svim školskim ustanovama i trudimo se da droga bude daleko od naše dece.

KROKODIL

Krokodil je droga koja izaziva veliku smrtnost. U Evropi je registrovano 30.000 smrtnih slučajeva za dve godine. Uživaoci ove droge liče na zombije jer im se tela raspadaju, a koža postepeno poprima izgled kože reptila, po čemu je i dobila naziv. Poznata je i kao droga iz kućne radinosti. Stručnjaci kažu da se u njoj nalaze onečišćenja-kiseline, baze, industrijski rastvarači, teški metali, jod, crveni fosfor, petroleum... Dovode do oštećenja i nekroze tkiva koja može biti tako izražena da je nekada neophodna amputacija ekstremiteta.

U 2019. zapljenjene su rekordne 7,33 tone narkotika.

Posebno želim da istaknem da je zaplenjena ogromna količina marihuane, ali i kokaina, heroina, sintetičkih droga - kazao je Kovačević za RTS.

SINTETIČKE DROGE

- Nove vrste takozvane "sintetike" se pojavljuju sa vremena na vreme, ali uspeli smo da uspostavimo mehanizam za brzo stavljanje na listu opojnih droga od momenta uočavanja. One najviše utiču na mlade – izuzetno su jeftine, a samim tim i dostupne mladim ljudima. Tu konkretno dolazi do povećanja mase tablete, ako dileri sintetičku drogu proizvode ili donose iz drugih zemalja u Srbiju i prodaju je za smešan novac, jedna od lošijih karakteristika je povećanje mase tablete i sadržaja supstance. Dolazi do situacije da jedan mlad čovek uzme jednu tabletu, naravno štetno je da uzme i jednu, ali je koncentracija u toj tableti mnogo veća nego što on misli i dolazi do predoziranja i negativnih efekata. Mi smo čak jednu laboratoriju sintetičke droge zaplenili u blizini Beograda, velika količina, laboratorija za proizvodnju sintetičkih droga. Istakao bih da na takav način povećavanjem koncentracije narkotika u samoj tableti, dolazi do kumulativnog povećanja njenog efekta na jednu mladu osobu koja je konzumira i dovodi do svih negativnih posledica. Droga je rasporostranjena u svim većim centrima. Mi radimo proaktivno od Beograda, Novog Sada, Kragujevca, Niša. Mislim da držimo situaciju pod kontrolom što govore rezultati. Naravno, suštinski suzbijanje narkotika je svakako prioritet u radu ministarstva. Nastavićemo iako smo tokom 2019. godine postigli istorijske rezultate, da ti rezultati tokom ove godine budu još veći i bolji i to je svakako jedan od osnovnih ciljeva u daljem radu. Podsetiću na 2019. godinu, da u 2020. ulazimo sa još višim zacrtanim ciljevima i trudićemo da ih ispunimo, a samim tim sklonimo narkotike sa naših ulica i daleko od naše dece - rekao je Kovačević.

Najnovije vesti