Đorđević: U Vranju ima žena koje dvadeset godina nisu bile kod ginekologa

"U Vranju ima žena koje dvadeset godina nisu bile na pregledu kod ginekologa", izjavila je načelnica Službe za ginekologiju i akušerstvo Zdravstvenog centra Vranje Gordana Đorđević, posle akcije preventivnih pregleda koja je održana u ovoj ustanovi tokom prethodnog vikenda.

"Onda kada dođu i jave se lekarima, a u mnogo slučajeva je već kasno jer je dijagnostikovana bolest u već u odmaklom stadijumu", kazala je ona za zvaničan sajt ZC Vranje.

S druge strane, dodala je, u ovoj sredini "mlade devojke sa petnaest, šesnaest godina u tinejdžerskom periodu rano stupaju i počinju sa nezaštićenim seksualnim odnosima".

"Dolazi do HPV infekcija (spolno prenosiva bolest koju izaziva humani papiloma virus) i već posle 26, 27. godine života dolaze nam mlade žene sa promenama na grliću materice", rekla je Đorđević.

Ona je pozvala žene iz Vranja da narednog vikenda "dođu u Zdravstveni centar Vranje i urade preventivne ginekološke preglede" koji će u subotu i nedelju biti organizovani u primarnoj i u sekundarnoj zdravstvenoj zaštiti Zdravstvenog centra Vranje.

Prethodnog vikenda došlo samo 28 žena

U akciji besplatnih preventivnih pregleda, koja je u subotu i nedelju 7. i 8. avgusta organizovana u Zdravstvenom centru Vranje, pregledano je 28 žena.

Ovim preventivnim pregledima predviđeno je da se ženama "uradi ginekološki pregled sa uzimanjem uzorka brisa za Papa test, citološki pregled ćelija sa površine grlića i iz kanala grlića materice koje ukazuju na prisustvo premalignih i malignih promena na grliću materice, kao i ultrazvučni pregled male karlice", zjavila je specijalistkinja ginekologije i akušerstva Lidija Petrović.

"Preventivni pregledi u dispanzeru za žene prekinuti su samo u prošloj godini u vreme vanrednog stanja proglašenog zbog pandemije koronavirusom kada smo radili svu potrebnu kurativu i hitne slučajeve. Inače dispanzer prati zdravstveno stanje svih naših sugrađanki u preventivnom smislu od 19 do 69 godina u kontinuitetu", dodala je Petrovićeva.

Najnovije vesti