Đorđević: Sloboda je ideal za koji je svako spreman da položi svoj život FOTO

Sloboda je na ovim prostorima bila vrhunski ideal kome svi teže, ideal o kome se toliko peva i za koji je svako spreman da položi svoj život, izjavila je Olivera Đorđević, predsednica Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine, prilikom polaganja venaca kraj Spomen kosturnice na Šapranačkom groblju u Vranju.

Ona je istakla važnost obeležavanja ovog datuma iz slavne srpske istorije.

- U to ime odajemo danas poštu stradalim ratnicima, ali i onima koji su ostali kod kuće, majkama, ženama i deci - istakla je Đorđević.

Polaganjem venaca, nastavljeno je obeležavanje 102. godišnjice oslobođenja Vranja u Velikom ratu.

Čestitajući svim građanima 4. oktobar gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković podsetio je da su naši preci "vođeni hrabrošću, upornošću i neodustajanjem pokazali su da ne postoje nepremostive prepreke u postizanju slobode".

- U tom sukobu nije bilo odstupanja i bez obzira na velika stradanja i veoma visoku cenu, sloboda je osvojena - rekao je Milenković.

On je naglasio da će lokalno rukovodstvo "učiniti sve da poboljša kvalitet života svakog građanina".

- Jer, ovo je naš grad, mesto gde živimo, gde rastu naša deca, gde gradimo budućnost.

A, za budućnost se bori i nikad ne odustaje - dodao je Milenković.

Ispred Spomen kosturnice na Šapranačkom groblju episkop vranjski Pahomije služio je parastos poginulim ratnicima.

Vence su pored gradskih funkcionera položili i predstavnici Vojske Srbije, narodni poslanik i načelnik Pčinjskog upravnog okruga, zatim gradske opštine Vranjska Banja, PU Vranje, BIA, Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije do 1918, SUBNOR – a i Udruženja srpskih ratnih veterana.

Najnovije vesti