Đedović: Struja mora da poskupi

Vranje/Beograd - Ministarka energetike Dubravka Đedović izjavila je da u Srbiji moraju da poskupe struja i gas, s ciljem sprovođenja energetske reforme.

Ona je gostujući u programu Radio televizije Srbije istakla da "više nema odlaganja" i da će ono što su se obavezali za novembar "sprovesti".

Đedović je rekla da se potrošnja električne energije skoro izjednačila leti i zimi i da energetski sistem to mora da uzme u obzir kada planira rad i buduće investicije.

"Znamo da imamo kritične tačke u sistemu, pogotovu leti, zbog toga smo sa elektro-distribucijom pokrenuli novi investicioni talas i pre sve ga ćemo se fokusirati da ojačamo mrežu, da postane sigurnija, da nemamio ispade, da brže lociramo kvarove kada je nevreme", rekla je ministarka.

Prema njenim rečima, potrebno je da se kroz pametniju mrežu i digitalizaciju locira kvar i da se ekipe odmah pošalju, kao i da se drvene bandere zamene stabilnim i sa dugotrajnim.

"Počeli smo reforme u energetskom sektoru, a fokus je na boljem rukovođenju i upravljanju, a ne na privatizaciji“, kazala je Đedović.

Kako je naglasila, Elektroprivreda Srbije treba da proizvodi struju, ali i da trguje.

"Ne možete da trgujete, ako niste proizveli.

Ako biste samo da trgujete, onda nisam sigurna za našu stabilnost i za našu energetsku stabilnost da je najbolji mogući model", rekla je Đedović.

Najnovije vesti