Četvrt veka Pedagoškog fakulteta

Pedagoški fakultet u Vranju organizovaće niz svečanosti u sklopu proslave jubileja - četvrt veka od osnivanja Učiteljskog fakulteta u Vranju, uz učešće mnogobrojnih gostiju iz zemlje i inostranstva.

U utorak 27. marta u 10.30 javno predavanje o Milošu Crnjanskom u amfiteatru za prvu godinu održaće prof. dr Milo Lompar, redovni profesor Filološkog fakulteta u Beogradu i predsednik Zadužbine Miloš Crnjanski.

Već u sredu 28. marta u 12 časova javno predavanje o standardizaciji srpskog jezika održaće prof. dr Sreto Tanasić, predsednik Odbora za standardizaciju srpskog jezika.

Svečanosti se nastavljaju u sredu 4. aprila kada će se u 11 sati održati naučni skup „Učitelj u savremenom društvu, II deo“.

Istog dana u 18 časova, u amfiteatru za studente prve godine, održaće se Okrugli sto posvećen stvaralaštvu prof. dr Tihomira Petrovića, redovnog profesora Pedagoškog fakulteta u Somboru, jednog od prvih autora „Istorije književnosti za decu u Srbiji“.

U četvrtak 5. aprila u 12 časova proslava jubileja biće okončana Svečanom akademijom povodom Dana fakulteta.

U Vranju je, najpre, radila Učiteljska škola od 1946 godine, petogodišnja Učiteljska škola (1954-1972) i Pedagoška akademija „Ivo Andrić" (1972-1994).

Prvog oktobra 1993. godine osnovan je Učiteljski fakultet u Vranju, koji je pre nekoliko godina promenio ime u Pedagoški.

Funkcioniše pod okriljem Univerziteta u Nišu. Ima i svoje Odeljenje u Negotinu od 1998.

Pored osnovnih akademskih studija, postoji i program doktorskih studija sa četiri smera: smer za metodiku nastave srpskog jezika i književnosti, za metodiku nastave matematike, metodiku nastave PPD-a i metodiku nastave fizičkog vaspitanja.

Fakultet je opremljen savremenom opremom neophodnom za ostvarivanje pomenutih programa i nastavnih sadržaja.

Biblioteka broji oko 25.000 knjiga iz oblasti pedagogije, psihologije, filozofije, matematike, metodike i beletristike.

Značajno mesto zauzimaju udžbenici za rad u mlađim razredima, kao i listovi i časopisi.

Najnovije vesti