Četvrt veka Medicinske škole u Vranju obeleženo svečanom akademijom

Medicinska škola dr Izabel Emsli Haton u Vranju obeležila je 25 godina postojanja svečanom akademijom u sali vranjskog teatra i promocijom monografije Trag u vremenu.

Obraćajući se prisutnima na akademiji, gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković rekao je da je ova obrazovna institucija jedna od najvažnijih školskih ustanova na jugu Srbije.

Podsetio je da Vranje ima bogatu istoriju zdravstvene zaštite, koja seže u 19. vek kada u Vranje dolazi Grk - Atanas Kujas.

"S punim pravom, naša srednja Medicinska škola nosi ime velike heroine, doktorke Izabel Emsli Haton (vidi okvir).

Zato nastavno osoblje, svi zaposleni u ovoj obrazovnoj ustanovi, svesni veličine imena koje nosi škola, imaju obavezu više.

Zbog poštovanja prema delima dr Haton, zbog njenog zaveštanja.

Obavezu da mlade ljude uče o značaju i plemenitosti poziva medicinskog radnika”, rekao je Milenković.

Dodao je da su rezultati koje postižu učenici i profesori poslednjih godina još jedan dokaz da su na dobrom putu i da rade pravu stvar.

Direktorka Medicinske škole Gordana Jovanović istakla je da se uspeh jedne škole meri uspesima svih učenika i zaposlenih.

"Rad u našoj školi temelji se na uvažavanju principa humanosti, kao i opredeljenju učenika da im zanimanje nakon završetka školovanja bude pomoć i briga o drugima.

Iz godine u godinu zainteresovanost za upis u Medicinsku školu je sve veća.

Sigurna sam da smo postavili temelje kvalitetnog rada u školi, a tako ćemo nastaviti i u narednom periodu, rekla je Jovanović.

Bogoljub Lazarević, načelnik Sektora za srednje obrazovanje i vaspitanje i obrazovanje odraslih u Ministarstvu prosvete, kazao ke na akademiji da Medicinska škola u Vranju ne postoji dugo, ali da se "uspeh ne broji godinama".

"Uspeh se broji nagradama i kvalitetnim obrazovanjem, koje ova škola ima.

Dragi učenici sa ponosom nosite ime ove škole i pronosite širom države i sveta vrednosti koje ste odavde poneli”, rekao je Lazarević.

Učenici Medicinske škole prigodnim programom predstavili su Monografiju Trag u vremenu - 25 godina postojanja.

Uručene su plakete i zahvalnice zaslužnim pojedincima koji su pomogli razvoju i unapređenju rada u medicinskoj školi.

Nakon svečane akademije u Galeriji Pozorišta Bora Stanković otvorena je izložba Trag u vremenu.

Počeci modernog zdravstva

Atanas Kjas, koji je radio kao hirurg i ginekolog u Vranju, ukazom Kralja Milana 1882. godine postavljen je na mesto prvog lekara sreza Pčinjskog. Kao početak rada Okružne bolnice navodi se 22. decembar 1881. godine, a Franjo Kopša biva postavljen za prvog upravnika, koji je od svoje očevine finansirao izgradnju modernije, dvospratne zgrade nove Bolnice. U Vranju je tokom i nakon Prvog svetskog rata boravila jedinica Amerika, bolnice žena Škotske, na čelu sa dr Izabel Emsli Haton, čije ime i nosi Medicinska škola. Dr Haton, iako mlada, sa svega 30 godina, uspela je da od stare kasarne oronulih soba, iz pepela podigne bolnicu nalik na one u Britaniji. Od oktobra 1918. do aprila 1919. godine, jedanaest lekara i 40 medicinskih sestara jedinice „Amerika“ Bolnica Žene Škotske, lečilo je u Vranju skoro 2.600 ranjenih i bolesnih. Jedinica Amerika napustila je Vranje 16. oktobra 1919. godine. Međutim, pre odlaska, gotovo cela bolnica sa opremom, hirurškim instrumentima, laboratorijom, poklonjena je Vranju.

Najnovije vesti