Četvrt veka Likovne radionice: Umetnost i emocije kao eliksir dugovečnosti FOTO/VIDEO

Likovna radionica, koja radi pri Narodnom univerzitetu u Vranju, u sredu je 23. izložbom svojih polaznika proslavila 25 godina postojanja i rada.

U nedostatku bilo kakve umetničke škole, Likovna radionica, kao pionirski poduhvat na ovim prostorima, ima kontinuitet rada sa decom pod okrijem Narodnog univerziteta od 5. februara 1997. godine, što je informacija vredna pažnje i poštovanja.

Nad ovom radionicom levitira neka posebna vrsta energije; ona već četvrt veka živi kao velika složna porodica.

Iako se s vremena na vreme, prema prirodnom toku stvari, "filtrira" njeno članstvo, atmosfera ostaje natprosečna, kao i rezultati.

To samo po sebi znači da je radionica dobro vođena, da su energija i talenat nepresušni, da su svi koji tu dođu dobodošli i da u takvom okruženju imaju potrebu da se solidarišu, budu deo nečega zajedničkog, većeg od pojedinca, deo tima koji kroz timski rad, na koncu priče, donosi individualni uspeh.

I da svako dobija ono po šta je došao - i mnogo više.

Direktorka Narodnog univerziteta Gordana Dimitrijević rekla je na otvaranju izložbe povodom ovog lepog jubileja da odavno nije videla toliko posetilaca u prostoru Galerije Narodnog univerziteta.

"Volela bih da se ovakva praksa nastavi i u narednom periodu", kazala je Dimitrijević pred rekordnim brojem posetilaca u galerijskom prostoru.

Vesna Marinković Stanković četvrt veka svog života posvetila je neprekidnom pedagoškom i esnafskom radu sa mladima, predajući im se u potpunosti i dobijajući povratnu, pozitivnu i kreativnu energiju od svojih polaznika koja je vodi, motiviše i daje snagu da ide dalje.

Jer, kako sama kaže, Likovna radionica je njen "životni projekat" i čarobno mesto u kojem njen "kosmos obitava".

Na otvaranju izložbe povodom jubileja Likovne radionice kazala je da je obeležavanje 25 godina rada izuzetno emotivan momenat za nju.

"Sedamdeset je učesnika ovde sa 258 radova, to nije malo.

Impozantan je broj od 231 polaznika Likovne radionice koji je od njenog nastanka uspeo da upiše željene umetničke fakultete, što je naša prvenstvena misija.

Svakog dana kada uđem u Likovnu radionicu i kada uveče izlazim iz nje kažem - hvala", rekla je Marinković Stanković na otvaranju izložbe.

Prema tradiciji, na otvaranju je dodeljeno trinaest ravnopravnih nagrada za najuspelije radove, kao stimulans za dalji rad, napredovanje i stvaralaštvo.

Radovi će moći da se pogledaju do 20. maja.

Likovna radionica, kako je rečeno, ima velike planove za budućnost, a glavni cilj je otvaranje srednje umetničke škole i fakulteta umetnosti.

Ako se ti planovi ostvare, neki naredni jubilej bio bi više od jubileja.

Najnovije vesti