Četiri medalje za gimnazijalce na Bios olimpijadi u Rusiji

Četvoro vranjskih gimnazijalaca vratilo se sa osvojenim prvim i tri treća mesta na 23. Bios olimpijadi u Sankt Peterburgu u Rusiji, saopšteno je iz ove škole.

Dušan Ristić (odeljenje III/6) osvojio je prvo mesto takmičeći se sa radom "Extracts of Pinus mugo Turra, Pinus silvestris L., and Pinus nigra Arn. inhibit enzymes activity linked with important diseases".

Treća mesta osvojili su: Aleksa Zdravković (IV/5), sa radom "The influence of continous intake of naturally carbonated water 'Mg mivela' on the organism of aults"; Emilija Petković (III/5), sa radom "Comparative evaluation of listerine and mouthwash based on plant extracts against oral pathogenic microorganisms" i Bogdan Stevanović (IV/5), sa radom "Health safety of vegetables from the aspect of the content of heavy metalsin Vranje area".

Aleksa i Bogdan su se takmičili u oblasti hemije, a Emilija i Dušan su pripremili radove iz biologije.

- Istraživački duh i želja da uđu duboko u svet naučnog istraživanja podstakli su ove mlade ljude da studiozno rade i pristupe temama na pravi način i tako daju svoj doprinos nauci.

Njih svakako tek očekuju veliki poduhvati - izjavile je direktorka škole Suzana Mišić Stanković.

Program olimpijade ove godine trajao je tri dana.

Prvog dana održana je ceremonija otvaranja, koja se sastojala iz kulturno-umetničkog programa i obraćanja profesora (članova žirija i organizacionog odbora) učesnicima takmičenja.

- Ove godine je preminula Agni Vlavianos Arvanitis, idejni tvorac ovog takmičenja, pa je čitava ceremonija bila u znaku komemoracije.

Njena ideja je bila organizovati naučni skup, kome neće prisustvovati samo naučnici već i donosioci odluka (političari) , što je u stvari i koncept biopolitike - objašnjavaju takmičari iz Gimnazije.

Drugog dana je bilo takmičenje tokom koga je veliki broj učesnika iz čitavog sveta predstavio svoje radove uglednim naučnicima i članovima komisije ovog naučnog skupa.

Trećeg dana usledila je dodela diploma i ceremonija zatvaranja.

- Učenici naše škole su osim priznanja i nagrada iz Rusije doneli prelepe utiske koje je na njih ostavio grad Petra Velikog.

Ovogodišnji takmičari su rešeni da osnažuju istraživački duh i već imaju ideje za sledeći poduhvat na nekom sličnom takmičenju - poručuju iz Gimnazije.

Najnovije vesti