Ćuta u Bosilegradu: Sprečiti dalji rad rudnika

Vranje - "U opštini Bosilegrad je neophodno sprečiti dalji rad rudnika, u protivnom imaćemo ekološku apokalipsu", rekao je u izjavi za portal Danasa narodni poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta.

Najavljujući sledeće korake vezano za rudnik Bosil – metal, Jovanović je kazao da će "pokrenuti postupak kod ministarstva rudarstva i energetike i ekologije, kao i pred skupštinskim Odoborom za ekologiju, kako bi se uradila nezavisna studija u vezi sa isplativošću rada rudnika u Bosilegradu".

Ćuta je sa delegacijom ekoloških udruženja sa juga Srbije u sredu imao razgovor sa predsednikom opštine Bosilegrad Vladimirom Zaharijevim.

"Ovde ljudi ne odustaju od ovoga projekta jer računaju na radna mesta i korist, ali nisu svesni činjenice da im se radi o glavi.

Mi moramo to da kroz institucije sistema sprečimo, ma koliki su interesi britanske kompanije koja računa da za dva meseca, posle šest godina istraživanja, krenu u masovnu eksploataciju rude nakon što dobiju studiju Rudarsko geološkog fakulteta u Beogradu i Ministarstva ekologije i zaštite životne sredine.

To se može očekivati za oko dva meseca" naveo je Jovanović u izjavi za Danas.

On je izneo i stav da "britanski investitori koji su ušli u ovaj projekat sada imaju strah od sve jače svesti građana i ekoloških udruženja sa juga Srbije, ali i iz cele države".

Tokom posete Bosilegradu Jovanović je imao verbalnu prepirku sa direktorom rudnika Bos metal Miodragom Vukajlovićem, koji je pominjan u medijima u vezi sa napadom na snimatelje Bugarske nacionalne televizije.

Procene aktuenih nalazišta rude nikla i olova na području opštine Bosilegrad počele su 2016. godine.

Najnovije vesti