22.10.2023

Nedopustivi propusti u katalogu BPD

Šta god da je po sredi, omaška ili, da ne pominjem onu drugu ružnu i tešku reč, valja se uzdržati od bilo kakvih radnji koje skrnave Pozorište Bora Stanković, koje nije samo vranjska svetinja.

Povod za ovu molbu našao sam u katalogu/publikaciji "43. Borini pozorišni dani, valjda na stranicama 2. i 17. jer strane ovog dokumenta nisu numerisane.

Na strani 17, pod naslovom "O Pozorištu", autor je napravio grubu štamparsku grešku, a na stranicama 2, i 17. je prevideo, izostavio, kako god se to zvalo, rečenicu, dve ili tri, kojima je u ovom katalogu moralo da se nađe mesto.

Prva greška je u permutaciji brojeva 2 i 4, u drugom pasusu teksta: Vranjanci su 5. oktobra 1942. godine formirali…!

Rekoh, nema sumnje, ovo je štamparska greška, jer su prilike u Vranju 1942. bile sve druge, samo ne pozorišne.

Ključni razlog mom obraćanju je, rekoh već, što nijednom rečenicom, čak i u prvom tekstu "O festivalu" (str. 2), nije pomenuto vreme od 1979. do 2005. godine, jer je to zlatni period u istoriji ove, ne samo vranjske kulturne i duhovne svetinje.

Propustiti da se u ovoim tekstovima kaže da je vranjskom Pozorištu Bora Stanković 5. septembra 1997, posle 43 godine, vraćen profesionalni status, nije mali, već veliki propust.

Šta god da je po sredi - borba sa vremenom, brojnim obavezama pred početak ove manifestacije ili nešto treće, o čemu ne smem da razmišljam - u ovom katalogu napravljen je prilično ozbiljan propust.

Jeste, jer su i vranjsko pozorište, i  ovi pozorišni dani i vranjska publika, davno isplivali iz srpskog kulturnog blata, a danas su stubovi srpske kulturne i društvene svesti.

 

(Autor je novinar)

Foto Vranje News