13.04.2022

Surdulica pre Vranja

Polako ali sigurno, pored mnogih drugih parametara, Surdulica iz godine u godinu jača svoju materijalnu bazu i nameće se kao lider privrednog i društvenog rasta u Pčinjskom okrugu.

Ovakvu konstataciju najbolje podupiru uglavnom svi podaci Republičkog zavoda za statistiku, a o tome svakako najbolje govore mesečni izveštaji o prosečnim zaradama zaposlenih.

Jer, zaposleni u toj opštini već pet-šest godinaq, bukvalno su sa prosečnim zaradama bili za petama Vranja, koje je ipak regionalni centar, i koje po tom osnovu uživa mnoge komparativne prednosti i povlastice.

Međutim, u poslednja dva meseca, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, Surdulica se vinula u sam vrh, pa je tako sazaradom od 58.248 dinara, postala regionalni lider po visini zarada svojih zaposlenih.

Brojke i podaci su čudo, a oni kažu da je prosečno svaki zaposleni u Surdulici u svom novčaniku u januaru imao 1.579 dinara više nego prosečno zaposleni u Vranju.

U istom mesecu u novčanicima Surduličana bilo je 3.036 dinara više nego u novčanicima Hančana, a da ne govorimo o Preševu i Bujanovcu, koji sa zaradama iza Surdulice zaostaju sa 7.977 odnosno 6.949 dinara.

Pritom treba podsetiti da su u Vranju, centru okruga, locirane sve državne institucije, javna preduzeća, banke, osiguranja, ali se Surdulica i sa njima uspešno nosi.

Svi ovi podaci nas upućuju na jedini mogući zaključak: o ekonomskom i ukupnom društvenom razvoju Surdulice, ali i Vladičinog Hana, poslednjih desetak godina, brinu privredni i društveni znalci, oni koji su svoje karijere posvetili boljem kvalitetu života građana.

Na drugoj strana, šta reći o Vranju?

Ovim centrom regiona, sticajem raznih okolnosti, gospodare puki društveni amateri i diletanti sa periferije života, koji se pre toga nisu ostvarili ni u svojim porodicama.

Umesto načela opšte brige za građane, umesto brige za unapređenje privrednog ambijenta i stvaranja stabilnog ekonomskog i društvenog okruženja, oni se bave tricama i kučinama, a ponajviše sobom i svojim džepovima.

Da nije istinito, bilo bi smešno.