05.04.2022

Analiza izbora: SNS više izgubio nego što je dobio

Analiza je objavljena na Fejsbuk stranici prof. dr Svetislava Kostića.

SNS je upravo, to izgleda da niko nije uspeo da primeti, na ovim izborima izgubio parlamentarnu većinu.

Na izborima 2014. godine SNS je imao 158 poslanika i mogao je sam da napravi Vladu.

Na izborima 2016. godine SNS je imao 131 poslanika i mogao je sam da napravi Vladu.

Na izborima 2020. godine SNS je imao 188 poslanika i ne samo da je sam mogao da napravi Vladu, nego je mogao sam da menja Ustav.

Na ovih 188 poslanika treba dodati i 11 poslanika SPAS-a koji je tada ušao u Skupštinu.

Sada će SNS imati manje od 126 poslanika i ne može sam da napravi Vladu.

Takođe, SNS lista je koalicija, pa od ovih 126 poslanika jedan deo ide SPO-u, SDP-u, PSS-u.

SNS i Aleksandar Vučić su izgubili na ovim izborima blizu 80 poslaničkih mesta, kao i mogućnost da sami formiraju Vladu. Ne znam kako se ovo zove ako ne - poraz.

Aleksandar Vučić je do juče sam mogao da menja Ustav. Bez SPS-a.

Od danas SNS ni sa SPS više ne može da menja ustav.

Nije im dovoljna čak ni Milica Zavetnica.

Skretanje udesno je potpuna budalaština koja ima za cilj da pošalje poruku Zapadu, ali i domaćoj javnosti. 2016. godine - pre 6 godina, na izborima u Srbiji su SRS i Vojislav Šešelj dobili preko 8 odsto glasova i imali su 22 poslanička mandata. To je više nego Dveri i Milica Zavetnica zajedno. 

DSS je sa POKS-om sada dobio 5,4 procenata, a 2016. je imao 5 odsto, doduše zajedno da Dverima.

Desničarski glasovi su se samo preraspodelili, ali je njihov broj isti kao što je bio 2016. godine. Tj. ekstremna desnica nije apstinirala i nije otišla Vučiću.

Uz ukrajinsku krizu i rusofilske napade besnila, ovo uopše nije loš rezultat za opoziciju. Naročito ako se uzme u obzir to da su bar dve desničarske liste imale potpunu finansijsku i medijsku podršku vlasti - DSS i Zavetnici.

A, Bošku je vetar u leđa dao i Vučićev najomiljeniji lekar Nestorović.

Sudbina Suverenista lepo dokazuje ovaj zaključak.

Demokratske snage (Ujedinjeni za Srbiju i Moramo) u srpskom parlamentu imaju oko 50 poslanika.

To je više nego što su imale sve zajedno sa Radulovićevim DJB 2016 (5 poslanika više) i značajno više nego što su imale 2014. godine (15 poslanika više). 

U Beogradu SNS je imao 2018. godine 45 procenata glasova i 64 mandata (od 110). Šapićev SPAS je imao još 9 odsto i 12 mandata.

Drugim rečima na ove izbore SNS je izlazio sa 54 odsto od ukupnih glasova i 76 mandata ili 70 odsto svih odbornika.

Posle četiri godine SNS sa utopljenim SPAS-om ima 38 odsto glasova i 47-48 odbornika. Ja mislim da se ovo samo i jedino može nazvati porazom.

SPS je sada prošao nešto bolje nego 2018 (sa 6 na blizu 7 odsto), ali ima isti broj mandata. SPS, SNS i SPAS su ušli u trku sa 60 % glasova u Beogradu (i to svih glasova) - jer toliko su imali 2018. godine i 84 mandata od 110. Sada su došli do 45 odsto (koliko je samo SNS imao 2018. godine) i 55 ili 56 mandata. Kako ovo nije poraz - meni nije jasno.

U Beogradu je jedna nova snaga, Moramo, sama, bez para, bez podrške čak i opozicionih medija koji su je dosta dosledno ignorisali, uspela da ostvari dvocifren rezultat. Bez kompromisa po bilo kom ideološkom pitanju i sa znatno, znatno manje para i medijskog prostora, Koalicija Moramo je postigla gotovo dva puta bolji rezulat u Beogradu od npr. LDP-a 2008. godine.

Takođe, Moramo je na parlamentarnim izborima ostvarilo skoro 5 odsto, bez čak i kostura partijske organizacije po Srbiji, a da nije išlo zajedno sa nekom manjinskom listom kako bi se tu obezbedili glasovi - što su ranije po pravilu radile liberalne političke grupacije.

Imamo novo od svih neželjeno spontano čedo srpskog političkog sistema i tek ćemo da vidimo šta to dete može da uradi.

Pošto je opoziciji "oteo" 2,5 osto glasova i verovatno obezbedio da SNS nastavi da vlada u Beogradu, verovatno će Boris Tadić otići u političku penziju.

Zajedno sa Vojislavom Šešeljom.

 

(Autor je profesor Pravnog fakulteta u Beogradu)

Foto ius.bg.ac.rs