03.03.2022

Otvoreno pismo gradonačelniku

Gospodine Milenkoviću, prof. dr Momčilo Zlatanović, najznamenitiji posleratni Vranjanac, otišao je na večni počinak, tiho i nenametljivo kako je i živeo.

Njegovim odlaskom je na duši rodnog Vranja stvorena večna rana, koja će živeti koliko i sećanje na ovog velikana, koji je stao u red u kome su Đorđe Tasić, Jovan Hadži Vasiljević, Milan Vlajinac, Hadži Todor Dimitrijević, Jovan Jovanović Lunga, Dimitrije Jovčić, Rista T. Nikolić...

Projektant, autor i realizator te bolne rane, vi ste gospodine gradonačelniče.

Elem, odakle vam toliko smelosti i drskosti da uvaženom profesoru, u ime grada, ne organizujete komemoraciju?

Odakle vam toliko srama i pakosti u duši da ne formirate delegaciju koja bi, u ime Vranjanaca i Vranjanki, profesora Zlatanovića ispratila na večni pomen?

Da li ste to gradonačelniče učinili zato što je uvaženi profesor bio vlasnik knjižice SPS-a?

Ili možda zbog toga što njegovu smrt ne možete pripisati izbornoj kampanji?

Da niste, možda (a ne bi me iznenadilo), u njegovom životu i delu pronašli nešto što nije po meri najviših civilizacijskih i profesionalnih standarda?

Sumnjam gradonačelniče da ste vi svesni težine ovog sramnog čina koji ste počinili.

Ali, neka, vi ste na taj način (više ništa u životu da ne radite) sebi obezbedili sigurno mesto u istoriji besčašća ovoga grada sa dušom.

Šta god da je, sramota je od vas gradonačelniče, doktore, čoveče, što ste podlegli euforiji onog dele podeljene Srbije koji apsolutno ne razume i ne može da shvati naučni profil profesora Zlatanovića.

Dakle, obrukali ste sve nas u Vranju, obrukali ste grad, obrukali ste instituciju na čijem ste čelu.

I za kraj, gradonačelniče, ako vam je barem malo stalo do obraza i časti, ako ste pred Bogom kadri da operete dušu i spasite sebe i nas, pozivam vas da napišite, potpišite i uputite porodici profesora Zlatanovića i svim građanima Vranja javno izvinjenje zbog ovih grehova.

Od vas tako malo, a za nas kako-tako dovoljno.

 

(Autor je novinar)

Foto Vranje News