01.08.2021

Praznom stomaku ne pomaže izvikivanje političkih parola

Tekst je preuzet sa portala Bujanovačke.

Od mahanja zastavama ovog vrelog leta može da vam bude prijatnije jer ćete tako napraviti promaju, ali ako ste gladni to vam neće pomoći.

Da biste bili siti potreban je ozbiljniji rad od izvikivanja političkih parola.

Jer, ako smo nešto naučili poslednjih decenija, naučili smo da se politika ne jede.

Sad u četvrtak 29 jula na Ekonomskom forumu za regionalnu saradnju Severne Makedonije, Srbije i Albanije u Skoplju premijeri Zoran Zaev i Edi Rama i predsednik Srbije Aleksandar Vučić potpisali su tri sporazuma kojima je promovisana inicijativa „Otvoreni Balkan“.

Osim državnika, na Ekonomskom forumu bili su prisutni predstavnici više od 400 kompanija iz ove tri zemlje i još 100 predstavnika privrednih komora i poslovnih zajednica iz drugih zemalja Balkana, kao i iz regiona van Balkana.

Pozadinu ovog dogovora tri balkanske zemlje možda je najbolje odslikao tekst u uglednom britanskom listu Fajnenšel tajms, čiji komentator kaže da su tri zemlje iznervirane zastojem na putu ka EU uzele stvar u svije ruke.

„Povezujemo se zbog razvoja naših ekonomija, za izgradnju zajedničke ekonomije, za razvoj regiona, za bolji život svakog našeg građanina“, rekao je Zaev i njegovim rečima nema šta da se doda.

U praksi ovo znači postepeno ublažavanje ograničenja putovanja, uvođenje takozvanih „zelenih koridora“ na granicama odnosno neometan protok robe, skraćeno vreme čekanje za teretna vozila i lakši pristup radnim dozvolama.

Svi su na Balkanu pozdravili ove cijeve jer će svi od njih imati korist, jedino se zvanična Priština opredelila da pravi promaju mahanjem zastavama.

Premijer Albin Kurti saopštio je da je ova inicijatva „bez vizije za region“ i da predstavlja „pokušaj da se obnovi i oživi nova Jugoslavija“ a njemu blizak Saveta za zaštitu ljudskih prava na Kosovu (KMDLNj) saopštio je da „nema budućnosti bez razjašnjavanja prošlosti, nema budućnosti bez pružanja pravde za žrtve i odgovornosti onih za koje se dokaže da su počinili zločine“.

Niko ne spori potrebu da se prošlost razjasni i žrtvama pruži pravda, ali to je proces koji traje i niko ne treba decu na Kosovu da osuđuje na loš život dok mi odrasli ispravljamo događaje iz prošlosti.

A, što se Jugoslavije tiče, ona je odavno pokojna i nikad se neće vratiti.

Ali, države koje su nastale njenim raspadom ne mogu da se presele, one ostaju tu gde jesu sa komšijama sa kojima oduvek žive.

I moraju da sarađuju, ne iz ljubavi nego iz ekonomskog interesa.

Kosovo ne može večito da ostane izolovano, pre ili kasnije moraće da se priključi ostalima na Balkanu.

Sve dok to ne uradi, biće na ekonomskom gubitku, ali za to če svake godine preko 600 millona eura uvoziti robe iz Srbije jer od svoje proizvodnje gotovo da nema ništa.

Ljudi, svatite da je ekonomija ispred politike, o politici se priča, a od ekonomije se živi!

 

(Autor je preduzetnik iz Bujanovca)

Foto Vranje News