10.05.2021

Blistavi umovi Srbije početkom juna

Monografija, u kojoj su sadržani tekstovi o najblistavijim izdancima naše istorije, ugledaće svetlost dana početkom juna.

Ovo naučno delo je produkt višegodišnjeg intelektualnog rada i obuhvata period istraživanja s kraja 19. veka i duž 20. veka.

U njemu su obrađeni životi i dela naših najistaknutijih velikana, poput Nikole Tesle, Mileve Marić Ajnštajn, potom doktora nauka Prepodobnog oca Justina Popovića, učenog i književno darovitog Nikolaja Velimirovića, svetski proslavljenog slikara Ljubomira Popovića i drugih.

Detalji o blistavim umovima potkrepljeni su naučnom građom iz Biblioteke Bora Stanković u Vranju i ilustrovani originalnim fotografijama iz Arhiva Srbije i Beograda.

Ono što zasigurno privlači međunarodnu pažnju je: koliko jedan mali narod poseduje kulturnog nasleđa, vrednog za nove generacije, koje istinski žele da proniknu u stvaralaštvo i posvećenost velikim ciljevima, kao što je pronalazak električne struje.

Tako možemo da saznamo kako je Nikola uspevao da se izbori sa svojim porocima i koliko mu je nauka bila druga u Njegovim teškim vremenima – zašto  je pesništvo zauzimalo važno mesto u Njegovom životu, koliko je žrtve morala da podnese Mileva Marić Ajnštajn da bi othranila decu, zašto Ljuba nije izlagao u Beogradu, kakav je govor održao vladika Nikolaj Velimirović u centru Londona, odnosno u katedrali Svetog Pavla, zašto je Justin Popović "mucao" (prim.aut.) kada je govorio o Bogu i dogmatima, ko je bio slikar tišine koja jeca i mnogo više od navedenog.

Zato vam preporučujem da se posvetite čitanju ovog štiva jer sam sigurna da ćete uvideti upravo smisao  nauke i umetnosti na jedan krajnje nenametljiv i isceliteljski način.

 

(Autorka je novinarka i književnica)

Foto lična arhiva