15.12.2020

Vlast ćuti o energetskoj nezavisnosti Kosova

Tekst je izvorno objavljen na portalu dveri.rs.

U senci borbe protiv korone sve prolazi neprimetno, pa i energetska nezavisnost Kosova.

Operater sistema, prenosa i tržišta električne energija (KOSTT) od danas preuzima snabdevanje električnom energijom opština na severu Kosova i prestaje razmena električne energije između JP EPS i KOSTT koja je postojala do sada radi snabdevanja potrošača na severu Kosova. Šta ovo konkretno znači za potrošače, za sada ne objašnjavaju zvaničnici iz Beograda.

Električna energija predstavlja strateški proizvod. Na ovaj način deo suvereniteta Srbije prenosi se na entitet Kosovo. Ovo je posredan način priznavanja faktičkog stanja okupacije na Kosovu od strane srpskih državnih organa.

Iako je Vučić izjavljivao da neće dopustiti ovako nešto, sada ipak, poverilac po osnovu potrošnje električne energije na Kosovu postaje novoformirano javno preduzeće pod kontrolom privremenih vlasti na Kosovu. Ovim postupanjem srpske vlasti, po pitanju isporuke električne energije, sever Kosova i opštine sa većinskim srpskim stanovništvom mogu biti jednostavno isključene sa mreže snabdevanja, a građani ovih opština ne znaju kako će i kome plaćati električnu energiju, sve i da im bude isporučena, te pokret Dveri izražava ozbiljnu zabrinutost za stanje ljudskih prava Srba na Kosovu.

Energetska nezavisnost Kosova ide na štetu Srbije, jer upravo električna energija predstavlja glavni izvor energije na čitavom Kosovu. Kosovo poseduje značajan potencijal za proizvodnju električne energije sa rezervama mrkog uglja (lignita) koje se procenjuju na 14 milijardi tona, i kao takve su jedne od najvećih u Evropi.

Zahvaljujući Vučiću sada se rezerve nalaze u rukama Albanaca, koji su do sada uvek pokazivali megalomanske zahteve, upravo zato što imaju leđa u Vašingtonu i zato što osećaju snagu koja nije njihova, nego snaga njihovih političkih mentora.

Nemerljiv doprinos u stvaranju kvazi države Kosovo ima ova vlast koja donosi odluke bez prava na reagovanje i bez poštovanja prava iz već zaključenih dogovora. Kakva je uopšte važnost Briselskog sporazuma, raznih rezolucija i ostalih ugovora, ako u praksi svi možemo da ih kršimo i to bez ikakvih posledica.

Bezakonje je prihvatljivo za vlast u Srbiji.

 

(Autorka je advokatica iz Vranja, članica Predsedništva Dveri i predsednica Saveta Dveri za ustavna pitanja, pravdu i zakonodavstvo).

Foto Dveri