30.11.2020

Otvoreno pismo Aleksandru Vučiću

Gospodine predsedniče, 

dozvolite da vas podsetim na činjenicu da je ministar zdravlja Zlatibor Lončar doneo Naredbu kojom je u Republici Srbiji zabranjeno istovremeno okupljanje više od 5 lica na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru. Naredba je doneta radi sprečavanja širenja zarazne bolesti COVID-19 od koje je do danas, samo prema zvaničnim podacima, zaraženo preko 170.000, a preminulo najmanje 1.549 građana Srbije.

Imajući u vidu da po Ustavu predsednik izražava državno jedinstvo i predstavlja Republiku Srbiju, smatram da je vaša obaveza da budete najrevnosniji u poštovanju mera propisanih radi zaštite zdravlja i života stanovništva kao i da u obavljanju svojih aktivnosti budete primer svim državnim funkcionerima, ali i građanima Srbije.

Smatram da vreme pandemije korona virusa, kao vreme straha, neizvesnosti, bolesti i smrti nije i ne sme biti poligon za bilo čiju ličnu i političku promociju, pa ni vašu. Nema sumnje da najavljena ceremonija otvaranja nove kovid bolnice, kojoj će prisustvovati brojni državni funkcioneri, predstavlja nepotreban zdravstveni rizik za sve medicinske radnike, novinare i druge koji će po prirodi svog posla, a samo na osnovu vaše odluke i želje, biti u obavezi da joj prisustvuju. 

Siguran sam da građani Srbije nisu zaboravili da ste upravo vi pre nekoliko meseci, takođe u vreme pandemije, praćeni brojnim televizijskim ekipama položili kamen temeljac za izgradnju ove bolnice, kao ni to da ste same radove na izgradnji, više puta, što noću, što danju, neumorno obilazili sa svojim vernim saradnicima i novinarima. Potpuno sam siguran da nema čoveka u Srbiji, koji ne zna da ste upravo vi najzaslužniji ne samo za izgradnju nove kovid bolnice, jer je ideja naravno bila vaša, već i za to što je Srbija, pred očima Đilasa i Šolaka koji su opljačkali Srbiju, jednu tako modernu bolnicu kakvom se ne mogu pohvaliti ni Nemačka, ni druge mnogo bogatije i razvijenije zemlje izgradila u rekordno kratkom roku. Nemojte strahovati ni da je neki neodgovorni građanin zaboravio da je Srbija, dakako nego pre svega vašom zaslugom „ekonomski tigar“ i da nam nakon decenija ratova, lopovluka i propadanja, svi u regionu, čitavoj Evropi, ali i mnogo šire, zbog toga zavide. Svi veoma dobro znamo, čak i bez podsećanja, da danonoćno brinete o svima nama, a posebno o bakama i dekama.

Svi, već sve znamo, gospodine predsedniče. I baš iz tog razloga vas pozivam da odustanete od ceremonije otvaranja kovid bolnice u vojnom kompleksu „Zemun ekonomija“, najavljene za 1. decembar 2020. godine. Jednostavno, nije vreme. Jednostavno, nije ljudski. Nema i ne može biti opravdanja za držanje govora i hvalisanje u danu u kome će broj onih koji su izgubili bitku sa „nevidljivim neprijateljem“ možda po prvi put biti trocifren, dok će se broj potvrđenih slučajeva zaraze u 24 sata svakako ponovo meriti hiljadama. 

Apelujem na vas, da svoj posao, makar taj jedan dan, radite bez svetlosti medijskih reflektora i makar na taj način, simbolično, odate priznanje svim lekarima i medicinskim radnicima, ali i svim našim drugim herojima koji svoje živote svakodnevno, svesno i dobrovoljno, stavljaju na kocku ne tražeći i ne dobijajući ni mrvicu medijske pažnje kojom ste vi neprestano obasjani.

 

(Autor je predsednik Pokreta Ljubav Vera Nada)

Foto MC Beograd