16.08.2020

Etihad odbio Er Srbiju – traži isplatu celog kredita

Tekst je izvorno objavljen u dnevnom listu Danas.

Etihad ervejs odbio je da umanji i odloži otplatu kredita srpskoj nacionalnoj avio-kompaniji Er Srbija u kojoj je manjinski vlasnik.

Etihad je preko svoje firme EA Partners BV odobrio 2015. i 2016. godine Er Srbiji dva kredita – 56,5 miliona dolara i 63 miliona dolara koje ona u celosti treba da isplati u septembru 2020. i junu 2021. godine. Nedavno je (25. maj) kreditor primio pismo od Er Srbije koja ga je obavestila o mogućem neizmirivanju duga iz člana 6 (otplata) Ugovora o kreditu.

Er Srbija je poslala 15. jula 2020. godine pismo i agentu (BNY Mellon Corporate Trustee Services Limited) ove kreditne transakcije u kojem se navodi da u svetlu trenutne krize kovida 19, njenog uticaja na vazduhoplovnu industriju i na osnovu njenih najnovijih tržišnih i ekonomskih projekcija veruje da uslovi otplate kredita i ostale visoke dužničke obaveze (!!!) treba da se izmene.

Da bi izbegla bankrot, Er Srbija u pismu kreditoru i agentu traži da kredit od 120 miliona dolara na dan isplate bude smanjen za 82 odsto kako bi mogla da nastavi da posluje, da generiše i akumulira potrebnu gotovinu da bi otplatila kredite pošto ponovo pokrene svoje poslovne aktivnosti (zastale zbog pandemije korona virusa). U pismu se ne spominje kakve su to „visoke dužničke obaveze“. Iako je Er Srbija obećala dodatne informacije i računice, kreditor i agent tvrde da im se više niko iz Beograda nije javljao.

Reagujući na jedno jedino pismo iz Beograda, Upravni odbor EA Partners BV zaključio je da je predlog kompanije Er Srbija za vraćanje duga neprihvatljiv pa ga zato u celosti odbija i očekuje da će Er Srbija platiti u celosti sve iznose prema ugovoru o kreditu na dan dospeća a u skladu sa dogovorenim i prihvaćenim uslovima. To faktički znači da će Er Srbija sada u septembru morati da vrati 56,5 miliona dolara, a u junu iduće godine 63 miliona dolara.

Na pitanje kako bi u najkraćem definisao (neimenovanu) kompaniju-dužnika koja traži od poverilaca da joj se dug od 120 miliona dolara smanji za 82 odsto (98,4 miliona dolara), jedan od vodećih beogradskih bankara objašnjava da je ta kompanija postala nesolventna jer ne može da svojim novčanim sredstvima u svakom trenutku odgovori na novčane obaveze… Odnosno da je prezadužena.

Teorijski posmatrano, da bi izbegla insolventnost kompanija više puta pokušava da obavi vansudsku sanaciji (restrukturiranje). Kad to ne uspe, jedino rešenje je stečaj.

 

(Autor je novinar).

Foto MC Beograd