07.07.2020

In memoriam: Enio Morikone (1928 - 2020)

Tekst je izvorno objavljen na sajtu www.kinoteka.org.rs

Jedan od najvećih svetskih kompozitora filmske muzike, italijanski oskarovac Enio Morikone preminuo je 6. jula u Rimu u 92. godini.

Dugačak je niz kultnih ostvarenja za čiju je atmosferu umnogome zaslužna upravo Morikoneova muzika. Među njima posebno mesto zauzima serija špageti vesterna Serđa Leonea – „Za šaku dolara“ (1965), „Dobar, loš, zao“ (1966), „Bilo jednom na Divljem Zapadu“ (1968), ali tu su i nezaboravni filmovi različitih žanrova – „20. vek“ Bernarda Bertolučija (1976), „Božanstveni dani“ (1978) Terensa Malika, „Bilo jednom u Americi“ (1984), ponovo u režiji Leonea, „Misija“ (1986) Rolanda Džofea, „Nesalomivi“ (1987) Brajana de Palme, „Veži me“ (1989) Pedra Almodovara, „Bagzi“ (1991) Berija Levinsona, zatim „Sinema Paradizo“ (1988), „Malena“ (2000) i drugi filmovi Đuzepea Tornatorea…

Deo opusa slavnog italijanskog kompozitora pripada i srpskoj kinematografiji.

Morikone je komponovao muziku za čuveni film Aleksandra Saše Petrovića „Majstor i Margarita“ (1972).

Enio Morikone je rođen 10. novembra 1928. godine u Rimu. Školovao se na Nacionalnoj akademiji Santa Cecilia, gde je studirao trubu i kompoziciju.

Tokom vrlo duge i plodne karijere Morikone je bio autor muzike za više od 500 filmskih i televizijskih ostvarenja, igrane i dokumentarne forme. Čak šest puta je nominovan za Oskara. Nagradu Američke filmske akademije konačno je dobio 2016. za film „Podlih osam“ (2015) Kventina Tarantina. Prethodno je dobio i Oskara za životno delo 2007. godine.

Napisao je i stotinu kompozicija klasične muzike – „Frammenti di Eros“ (1985), „Cantata per L’Europa“ (1988) i delo „Il Nulla Divino“. Njegovi albumi i singlovi prodati su u više od 70 miliona primeraka širom sveta.

Kao dirigent rukovodio je najvećim svetskim orkestrima, kao što su Filharmonijski orkestar i hor milanske Skale, Orkestar rimske opere, Londonski simfonijski orkestar, Nacionalni orkestar Španije…

Sa orkestrom Roma Sinfonietta je 2007. godine u sali Generalne skupštine UN. Tadašnji generalni sekretar UN Ban Ki Mun, u govoru ambasadorima, obratio se Morikoneu rečima: „Vaša je muzika kao UN, dramatična priča o ljudima sa velikim snovima”.

Morikone i orkestar Roma Sinfonietta gostovali su 2009. godine i u Beogradu. U završnici desetog Gitar art festivala ispraćeni su ovacijama posle tročasovnog koncerta sa tri bisa u Areni, zajedno sa akademskim horom Obilić i dirigentkinjom Darinkom Matić Marović.

Povodom Morikoneovog gostovanja, u Muzeju kinoteke tada je priređen ciklus filmova kojima je proslavljena njegova muzika. Posle Beograda nastupio je i na otvaranju 49. Ohridskog leta u Ohridu.

Među više od stotinu nagrada i priznanja koje je primio tokom višedecenijske karijere su i Orden zasluga Italije i francuski Orden legije časti, Zlatni globus, Gremi, Zlatni lav, Evropska filmska nagrada, BAFTA, kao i počasni doktorati i diplomatska odlikovanja.

Njegov pravni zastupnik Đorđo Asuma saopštio je da je Morikone preminuo u bolnici od komplikacija nastalih zbog preloma butne kosti, koju je polomio prošle sedmice prilikom pada, ali da je slavni kompozitor „sve do poslednjeg časa zadržao lucidnost i dignitet”.

 

Foto Maestro Ennio Moricone (Facebook)