30.05.2020

Saučesnici u ćutanju

Samo par dana posle odluke Ustavnog suda o odbačaju inicijativa za ocenu ustavnosti i zakonitosti povodom postupanja izvršne vlasti u sprovođenju nezakonitih izbora oglasio se i Upravni sud. Oglasio se u istom tonu, odbačajem tužbi. Pokret Dveri je podneo dve tužbe Upravnom sudu kojima je osporio zakonitost rešenja Republičke izborne komisije u vezi sa obustavom i nastavkom rokova izbornih radnji kao i sprovođenjem izbora po  različitim zakonima do čijih promena je došlo po raspisivanju izbora.

Na sve nepravilnosti i nezakonitosti u sprovođenju izbora Pokret je ukazao podnetim tužbama. Svi razlozi, dokazi, pozivanje na kršenje izbornih zakona kao i na povrede Ustava nisu bili dovoljni da se Upravni sud upusti u razmatranje navoda iz tužbe. Upravni sud je odbacio obe tužbe, navodeći u svom obrazloženju da protiv rešenja Republičke izborne komisije nije obezbeđeno pravo na pravnu zaštitu pred Upravnim sudom tj. da rešenja RIK-a nemaju karakter akta čija zakonitost može biti predmet ocene u upravnom sporu.

Podsećam vas da Upravni sud sudi raznovrsnu materiju i jedini sudi zaštitu izbornog prava, te je nejasno zbog čega se Upravni sud poziva na nenadležnost i  donosi rešenja o odbačaju. Jedno je jasno, da se ovakvim postupanjem Upravni sud pridružio Ustavnom sudu u njegovom ćutanju. Dve krovne sudske instance ćute na kršenje zakona i Ustava od strane izvršne vlasti. Saučestvovanjem kompletnog pravosudnog sistema pravo i pravda u Srbiji su rasuti i razoreni, dok Ustav i zakoni ostaju u fiokama do boljeg vremena.

Odluke Upravnog suda okarakterisala bih kao nezamislive i neprihvatljive. Sudije Upravnog suda  ne tumače zakone i ne sude po istima, već imaju drugačiji pristup. Svedoci smo kako godinama izvršna vlast daje sebi pravo da donosi kakve god želi odluke, uredbe, naredbe, da uvodi vanredno stanje, da ukida isto, da prekida izborne rokove, da ih nastavlja, da sprovodi nezakonito izborni proces, a predsednik takođe daje sebi  ista prava. Ustavni sud je saglasan sa svim ponašanjima izvršne vlasti i predsednika, pa je i bilo očekivano da Upravni sud isto postupi i donese nezakonite odluke koje temelji na zloupotrebi svojih ovlašćenja i zloupotrebi funkcije zaštite javnih interesa. Pokret Dveri reagovaće svim raspoloživim pravnim sredstvima na ove nezakonite, a samim tim i neprihvatljive odluke Upravnog suda sa uverenjem da će Upravni i svi ostali sudovi morati na kraju da donesu odluke kojima će poništiti sve nezakonite akte i radnje izvršne vlasti.

(Autorka je advokatica iz Vranja, članica Predsedništva Dveri i predsednica Saveta Dveri za ustavna pitanja, pravdu i zakonodavstvo).

Foto Dveri