06.03.2020
Piše: Danas.rs

Ljubiša Rajković Koželjac (1940-2020)

U Zaječaru je u 80. godini od povreda u bizarnoj saobraćajnoj nesreći preminuo književnik, lingvista i novinar Ljubiša Rajković Koželjac.

Rođen Koželju kod Minićeva, školovanje je završio na beogradskom Filološkom fakultetu na kome  je magistrirao („Jezik i stil u Deobama Dobrice Ćosića“), a doktorsku disertaciju iz narodne književnosti („Lirske narodne pesme jugoistočne Srbije“) odbranio je 1994. godine na Filološkom fakultetu u Prištini.

Bio je povremeno i gost Vranja, najčešće kao gost "Vranjskih knjiga" za koje je 2004. i 2006. objavio knjige "Dionisije na leopardu" i "Munje na obzorju".

Bio je i autor recenzija i predgovora nekolicini vranjskih književnika.

Predavao je srpsklohrvatski jezik u nizu osnovnih škola u Srbiji i Crnoj Gori, a bio je prosvetni savetnik u Međuopštinskom prosvetno-pedgoškom zavodu u Zaječaru i lektor na univerzitetima u Francuskoj (Bordo i Lil).

Dr Ljubiša Rajković bio je  član Udruženja književnika Crne Gore i Udruženja književnika Srbije.

Godine 2006. dobio je Vukovu nagradu.

Prvi tekst objavio je 1954. godine u zaječarskom listu „Timok“, a iz njegovog pera potekla su brojna dela velike vrednosti.

Objavio je na desetine autorskih knjiga poezije i proze, među kojima i mnoge kao rezultat dugogodišnjeg sakupljanja narodnog stvaralaštva što je krunisao kapitalnim delom „Rečnik timočkog govora“.

Komemorativni skup povodom smrti dr Ljubiše Rajkovića Koželjca održan je u petak 6. marta u Čitalištu Matične biblioteke „Svetozar Marković“.

Sahranjen je istog dana na Starom zaječarskom groblju.