15.10.2019

Bliski susret dve gimnazije

Subotnji dan, 12. oktobar 2019. godine, učenici smederevske Gimnazije posetili su naš grad.

U okviru svoje organizovane posete jedna od destinacija bila im je upravo naša Gimnazija.

Učenici vranjske Gimnazije, sa profesorima na čelu, za ovu specijalnu priliku prihvatili su ulogu domaćina veoma ozbiljno, te su svoju organizovanost, spremnost i trud usmerili ka
težnji da svojim gostima predstave školu, njen rad i generalno svakodnevni život, ali i ono što se dešava van učionica kada se nastava završi.

Oduševljenim gostima zbog samog izgleda škole, kako same spoljašnosti tako i enterijera, predstavljena je monografija Gimnazije kako bi ih bliže upoznali sa našom istorijom i dostignućima, kroz mnoge
godine postojanja naše škole.

Smederevci su imali priliku da se upoznaju sa prepoznatljivim gimnazijskim horom i kroz starogradske pesme "Lela Vranjanka" i "Mitke i Koštana" susretnu čuveni vranjski melos, koji je sudeći po gromoglasnim aplauzima na kraju izvođenja ostavio utisak na njih.

Predstavljanjem rada dramske sekcije insertima iz Borinih dela upoznali smo ih direktno sa značajnim vranjskim piscem, simbolom našeg grada.

I pored mnogobrojnih takmičenja, putovanja i vannastavnih aktivnosti našim gostima promovisalo se i udruženje nastalo u okviru škole, dodatno ističući ambicioznost, spremnost i neograničen trud za napretkom i kulturnim razvojem naših učenika.

Kao dobri domaćini svoje goste na kraju posete proveli smo kroz kabinete škole, gde su ih čekali predmetni profesori dodatno objašnjavajući sam rad škole, uspehe učenika kroz generacije određenog
predmeta, ali i pričom o nastanku samog kabineta i njegovom uređenju.

Dvosatna poseta Smederevaca našoj školi završena je u 18 časova.

O zadovoljstvu prijema i posete naših gostiju svedoči poruka zahvalnosti na gostoprimstvu i predlog za dalju saradnju i održavanja dobrih odnosa, kao i poziv na uzajamnu posetu uz reči "Sve što smo videli i čuli samo nas je učvrstilo u nameri da bi valjalo uspostaviti bližu saradnju naše dve gimnazije".

- Nadamo se da će rekonstrukcija naše škole ići po planu, pa da vas dočekamo u proleće i budete naši gosti.

Do tada, bićemo u kontaktu kako bismo mogli da čujemo vaša iskustva o projektima koje imate i udruženi budemo deo društva koji aktivno učestvuje u podršci entuzijazma naše omladine - rekla je prof. Marijana Nikolić u ime profesora i učenika smederevske Gimnazije.