10.08.2019

Politička magla

Prazne puške dvojica se boje.

Tako nekako ispada i sa najavljenim bojkotom izbora.

Ne izađe li, opoziciji prijeti marginalizacija i suočavanje sa krajnje neizvjesnom budućnošću; "real-političari" u njenim redovima kažu da bi se u tom slučaju razlika između položaja nevladinog sektora i političkih partija utvrđivala mikroskopom.

Međutim, predsjedniku Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandru Vučiću od svega ovog ni malo nije lakše.

Uprkos cijeloj svojoj propagandno-medijskoj mašineriji, jedino što može dobiti na izborima koje bi opozicija bojkotirala jeste politička kriza sa nesagledivim posljedicama.

Ove pat pozicije – prve od početka naprednjačke vlasti – svjesne su obje strane.

Zato je u organizaciji Fonda za otvoreno društvo kao svojevrsno opipavanje pulsa organiziran okrugli sto vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka.

Pošto je održan bez javnosti, predstavnici Saveza za Srbiju i SNS-a poslije su mogli pričati što god im je palo na pamet.

Jedino u čemu se slažu jeste da nije bilo pregovora.

Izvjesno je samo da će se ovi razgovori nastaviti.

Mogu li što donijeti?

Već činjenica da je Vučić na njih pristao, doživljena je u dijelu javnosti kao prvi znak njegovog popuštanja – eto, najavljeni bojkot dao je kakav- takav rezultat.

S druge strane, ne manjka ni mišljenja da je sve još jedna Vučićeva predstava kako za strance, tako i pokušaj podjele opozicije; naime, u dijelu njenih redova ne manjka šuškanja da bi na izbore trebalo izići i da radikalizacija isključivo plaši i rastjeruje potencionalne glasače.

Uglavnom, riječ je o političkoj magli kojoj svatko daje oblik kakav želi.

Zbog toga je neophodno da na okruglim stolovima SzS i SNS-a prisustvuje javnost.

To je jedini način da se pošteno procjene namjere i argumenti obiju strana bez obzira na, sasvim sigurno, pokušaje učesnika da politički profitiraju od ovih susreta.

Naime, tek pod uticajem javnosti – ma koliko mediji bili pod čizmom režima – mogu početi pravi pregovori uz neophodnu međunarodnu medijaciju; tek tada se može zaključiti da li je u Srbiji moguće postići minimum uvjeta za fer i poštene izbore ili je bojkot jedino rješenje.

 

(autor je odgovorni urednik Nedeljnika Vreme)

Tekst je izvorno objavljen vreme.com

Foto MC Beograd