05.08.2019

Piano summer - prozor u svet

Piano Summer Festival koji se ove godine održava šesti put postao je sastavni deo kulturnog života Vranja i prerastao je u nezaobilazan muzički događaj našeg podneblja.

Svim poklonicima umetnosti, ljubiteljima i radoznalima predstavlja svojevrstan prozor u svet.

Muzika koja nas tokom leta u ovom predivnom gradu objedinjuje u jednu veliku porodicu, nama, koji dolazimo sa svih strana sveta, daje osećaj da smo bar nakratko Vranjanci – građani mesta koje se nalazi na raskrsnici puteva, vekovima otvoreno za strance, dok sa ponosom čuvamo svoju tradiciju.

Specifičnost Vranja ogleda se u lepotama njegove pesme, zvucima trube, divnim ljudima i njihovom gostoprimstvu.

Tako će ovaj grad i ove godine biti domaćin vrhunskim umetnicima koji dolaze sa svih meridijana koji će imati priliku da u periodu od 3. do 8. avgusta prikažu svoje umeće.

Poseban ugođaj za naše goste predstavljaće mogućnost da u interpretacijama umetnika uživaju slušajući izvođenja na klaviru marke Štajngreber, instrumentu nadaleko poznatom po zvuku koji je plemenitošću oduševljavao Lista, Vagnera i mnoge druge.

Pomalo intrigantni moto ovogodišnjeg festivala – “Pijanistkinja sa novčanice” – posvećen je dvestotoj godišnjici rođenja Klare Šuman, pijanistkinji, pedagogu i kompozitorki, koju većina naših posetilaca prepoznaje kao lik sa novčanice od stotinu nemačkih maraka.

Koristimo ovu priliku da se zahvalimo pokroviteljima festivala: Gradu Vranju, Vojsci Srbije, Srpskoj Akademiji Nauka i Umetnosti i Radio Televiziji Srbije, koji su festival srdačno prihvatili i velikodušno podržali.

Takođe, veliku zahvalnost dugujemo našim prijateljima i partnerima: Manufakturi Štajngreber iz Bajrojta, firmama British American Tobacco Srbija i RALU logistika, Televiziji Focus Vranje, Muzičkoj školi Stevan Mokranjac iz Vranja, svim volonterima i ljudima dobre volje, kao i našem organizacionom timu na svesrdnoj podršci, entuzijazmu i želji da daju svoj doprinos kulturnom životu Srbije.

Veliko priznanje svetskih razmera predstavlja i poziv za kooperaciju sa Muzičkim svečanostima u Bajrojtu i širenje našeg festivala izvan granica Srbije.

Od 2020. godine, uz podršku italijanskog Ministarstva kulture i Zavoda za zaštitu istorijskih dobara i nemačkog Poršea – festival će se održavati i u italijanskom gradu na obali Jonskog mora Nardò.

Niz vrhunskih koncerata sa slobodnim ulazom jedinstven su poklon građanima Vranja.

Posle uživanja u izvođenjima, gostoprimstvo i boemski šarm u divnim letnjim večerima predstavljaće idealne kulise za druženje sa gostima festivala.

Neizmerno hvala i vranjskoj publici koja od početka, s najvećom pažnjom prati festival! Unapred se radujemo brojnim posetiocima i nezaboravnim trenucima u predivnoj sali Doma vojske.

 

(autor je umetnički direktor festivala Piano summer u Vranju)

Tekst je izvorno objavljen na www.pianosummer-vranje.eu