28.08.2018

Hardkor solidarnost

U subotu 25. avgusta u Domu kulture u Bosilegradu održan je hardkor pank koncert, na kome su svirali Redound iz Sofije, Blankfile iz Beograda i Mud Factory iz Vranja.

Svirka kao svaka druga, pomisliće neko, ali ipak nije tako.

Prvi razlog je taj što je svirci prisustvovao Vladimir Zaharijev, predsednik opštine Bosilegrad.

To je možda i jedini hardkor koncert ikad na kome je prisustvovao prvi čovek lokalne samouprave, ne samo kod nas već i u svetu.

Drugi razlog je što je reč o benefit koncertu, drugom po redu, za jedinog hardkorovca samim tim i strejtejdzera (pripadnici hardkor pank subkulture koji su protiv droge, alkohola i duvana smatrajući da ih pogubnim za scenu) u Bosilegradu, Vladana Vaseva.

Treći razlog je taj što su solidarni hardkorovci sakupili prilog od 30.000 dinara, namenjen kupovini dresova za žensku košarkašku sekciju Sportskog društva Mladost koju Vladan trenira.

Sve je počelo kada se jedini bosilegradski korovac upoznao sa članovima melodičnog hardkor benda Blankfile, na jednom njihovom koncertu u Beogradu.

Članovi grupe su bili prijatno iznenađeni činjenicom da Vladan putuje čak 400 kilometara da bi gledao koncerte Blankfile i drugih hardkor bendova u glavnom gradu Srbije.

Zbog toga su prošle godine odlučili da mu odaju priznanje i zahvalnost, te su zajedno sa još jednim beogradskim bendom Violent Chapter, kao i niškim Sufferings The Price, otputovali u Bosilegrad i potpuno besplatno održali benefit koncert za Vladana pod nazivom „Jedan je sve-svi su jedan“.

Koncert je dobro prošao, te je odlučeno da se ponovi i ove godine, s tim što su ovog puta prisustvovali i gosti iz inostranstva, to jest susedne Bugarske.

Benefit koncert „Jedan je sve-svi su jedan“, koji će kako stvari stoje postati tradicionalan, imao je i sportski karakter zbog donacije za dresove, a na svirci su bile prisutne i članice košarkaške sekcije koju Vladan vodi kao i druga bosilegradska omladina.

Kada je reč o bendovima koji su učestvovali na ovoj manifestaciji, oni definitivno zaslužuju veliko poštovanje.

U vreme kada i neke angažovane grupe traže da im se plate putni troškovi, a tvrde da se muzikom bave iz ideala, činjenica da su svi bendovi ne samo o svom trošku došli u Bosilegrad, već su ove godine zajedno sa svojom publikom skupili novac za kupovinu dresova kosarkasicama koje Vladan trenira vredna je pomena i pohvala.

U eri kuknjave domaće pank i uopšte andergraund scene „kako od muzike ne može da se živi“, a postavlja se pitanje zašto bi i trebalo, kako je „iznajmljivanje opreme skupo“, a u stvari se dobije za dž od ortaka, sitnosopstveništva scene koja bi novac trebalo da prezire, kada „veliki“ pank bendovi i ne razmišljaju da sviraju, a da ne dobiju honorar, ovo što je uradila hardkor ekipa je za aplauz i iskreno divljenje.

A kako prokomentarisati čoveka koji živi strejtejdž hardkor i bori se beskompromisno za svoje ideale kao što to radi Vladan Vasev?

Jedini pravi način je reći Vladane, veliki naklon!

(tekst je izvorno objavljen u dnevnom listu Danas)