24.06.2018

Bez skretnica ka Caribrodu

Nedavna poseta predsednika Bugarske Rumena Radeva Srbiji, završena je postavljanjem dobre osnove za unapređenje naših odnosa.

Predsednik Radev je pružio punu podršku pridruživanju Srbije Evropskoj uniji i istakao da je postavljeni rok (2025. godina) abmiciozan, ali ne i nedostižan cilj Srbije da se pridruži evropskoj porodici.

Što se tiče kosovskog pitanja, Radev je izneo iskren stav Bugarske, a to je da se po pitanju Kosova moraju čuti i argumenti Srbije, što je pozdravljeno od strane predsednika Vučića.

Prema rečima Aleksandra Vučića,  Bugarska je na trećem mestu u ukupnom broju turista koji posete Srbiju.

Bugarska je, takođe, interesantna destinacija za naše turiste, kako  zbog povoljnih aranžmana, tako i zbog bogate gastronomske ponude.

Data su obećanja da će Dimitrovgrad, na zahtev stavnovnika ovog grada, dobiti prvobitno ime ime Caribrod.

U Dimitrovgradu je postavljen kamen temeljac za izgradnju spomenika Sv. Ćirila i Metodija, koji su igrali značajnu ulogu kako kod srpskog, tako i kod bugarskog naroda u širenju slovenske pismenosti i hrišćanstvu.

Ono što je takođe važno, jeste informisanje na bugarskom jeziku.

Mediji na bugarskom jeziku će dobiti tri puta veće finansiranje od onoga što imaju sada.

To su lepe vesti za Bugare u Srbiji i nadamo se da će dogovori biti ispoštovani.

Predsednik Srbije poklonio je svom kolegi Radevu kacigu i jaknu vazduhoplovstva Srbije, što je verujem pun pogodak, s obzirom na to da je bugarski predsednik pilot i nekadašnji general ratnog vazduhoplovstva Bugarske.

Izjave dvojice predsednika su bile odmerene; poslate su poruke mira, prijateljstva i saradnje između dva bratska naroda.

Složili su se da sukobe i mržnju treba ostvaiti u prošlosti, a da budućnost krojimo tako da  se događaji iz prošlosti više ne ponove.

Kao predsednik Bugarsko – srpskog centra (BSC) u Vranju, organizacije koja je još uvek u povoju, vidim da sam izabrao pravi put, put koji je usaglašen sa zvaničnim stavovima Srbije i Bugarske.

Da li postoje skretničari koji pokušavaju da kvare naše odnose?

Naravno da postoje, radujem se da je to mali broj ljudi, nekolicina njih koji svojim nacionalističkim stavom i teškim rečima pokušavaju da slome naše napore i zalaganja za dobrobit naših naroda u budućnosti.

Svaki negativan komentar, izjava koja izaziva i podstiče govor mržnje, biće osuđena od BSC-a, bez obzira sa čije strane je upućena.