Zorana: Biće poskupljenja struje za građane

Vranje/Beograd - Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da očekuje da poskupi struja za građane i da je pripremljena Uredba o energetski ugroženom kupcu koja će pomoći onima koji ne mogu da plate iznose za struju, gas ili toplotnu energiju.

U intervjuu za agenciju Beta ministarka je istakla da je korekcija cena najavljena kada je rečeno da tokom ove grejne sezone neće biti poskupljenja struje, a pošto je sezona prošla sada moraju da se naprave nove kalkulacije.

Nova cena struje mora da bude usklađena sa svim parametrima i održiva i za Elektroprivredu Srbije (EPS) i za državu i za građane, jer ta kompanija "mora iz krize da izađe na nogama, a ne na kolenima".

Zato, prema njenim rečima, treba da se napravi jasan i transparentan plan u šta će EPS uložiti novac od poskupljenja struje.

"Mi smo jedna od retkih zemalja u kojoj, nakon početka rata u Ukrajini, električna energija nije poskupela.

Imamo cenu struje među najnižim u Evropi, a poskupeli su i nafta, gas, oprema za proizvodnju električne energije, delovi, sve.

Naša nevolja je i što imamo ranjeni EPS koga moramo da očuvamo kako bismo imali energetsku stabilnost", rekla je Mihajlović, koja je i potpredsednica Vlade Srbije.

S izgradnjom novih kapaciteta za proizvodnju električne energije moraju, kako je rekla, "svi da uče kako da više štede struju i da se racionalno ponašaju".

Mihajlović je ocenila da Srbiju čeka zima koja neće biti nimalo laka i zbog toga "moramo već sada početi da se pripremamo".

Katastofalno upravljanje EPS-om dosad košta 530 miliona evra

Na pitanje koliko je novca potrošeno za vanredni uvoz struje zbog kolapsa u EPS-u, Mihajlović je rekla da je od 12. decembra 2021. do 20. aprila 2022. godine "zbog katastrofalno lošeg upravljanja EPS-om" ta kompanija morala da uveze ukupno 2.231,6 GWh električne energije i da je to plaćeno 530,7 miliona evra.

Ovo, nažalost, nije jedini trošak. Mnogo smo više izgubili jer je EPS propustio šansu da ove zime bude izvoznik po rekordno visokim cenama na tržištu“, rekla je Mihajlović, i dodala da je, „prevedeno na još razumljiviji jezik, zbog EPS-a bačena jedna nova hidroelektrana“.

Pored toga, vlada je odobrila uvoz četiri miliona tona uglјa do kraja 2023. godine, koliko je procenjeno da EPS-u nedostaje, pa da će to biti dodatni gubitak. Mihajlović je rekla da EPS i uvoz električne energije i budući uvoz uglјa plaća iz sopstvenih sredstava, a da se kompanija finansira od novca kojim građani plaćaju struju i kredite, među kojima je dosta onih sa državnim garancijama. Novi menadžment, prema njenim rečima, ima punu podršku Vlade Srbije da sprovede sve neophodne promene kako bi EPS bio najvrednija i najznačajnija državna kompanija.

Najnovije vesti