Zavetnici Vranja: Srbija nikad neće priznati samoproglašeno Kosovo

Izjave i ponašanje albanskih lokalnih funkcionera u opštinama Preševo i Bujanovac, kao i njihovih predstavnika u Skupštini Srbije "izazivaju nesigurnost, zabrinutost, zebnju i strah kod srpskog stanovništva u ovim opštinama", saopšteno je iz Okružnog odbora Srpske stranke Zavetnici u Vranju.

"Stalno stvaranje i održavanje tenzija, predlaganja nekakvog pripajanja ovih opština nepostojećoj državi koja se samoproglasila na teritoriji Srbije dodatno podižu međusobno nerazumevanje i otuđenost između ljudi koji ovde žive.

Plasiranje notornih neistina o uskraćivanju prava i ugroženosti Albanaca u ovim opštinama je vrhunac licemerja, jer drže svu vlast u svojim rukama, troše novac Republike Srbije po svom nahođenju i uglavnom na projekte po sredinama gde žive Albanci, zapošljavaju isključivo albance i imaju sva, ponavljamo sva prava kao i ostali građani Srbije", navode Zavetnici.

S druge strane, dodaje se u saopštenju, ćutanje srpskih predstavnika u lokalnim i republičkom parlamentu na ovakve otvorene provokacije "dodatno stvara konfuziju i crne slutnje da su ove najave možda već negde dogovorene".

"Stoga, okružni odbor Srpske stranke Zavetnici traži da nadležni državni organi oštro reaguju na ove protivustavne i protivzakonite izjave i delovanje Albanskih egzibicionista i huškača.

Posebno ističemo da nijedan građanin opština Preševo i Bujanovac ne sme biti uznemiren i da sa zebnjom isčekuje budućnost koju predviđaju albanski ekstremisti i jastrebovi, jer njihovi stavovi o stvaranju još jedne albanske države na Balkanu neće biti ostvareni.

Neka prave te svoje države gde god hoće, ali ih neće stvarati na teritoriji Srbije", poručuju Zavetnici okruga.

Geopolitička situacija u svetu se drastično promenila, dodaju, a "nema više neprikosnovenog, jedinog i nedodirljivog sponzora albanskih snova, a i Srbija nije, niti će ikada više biti, u podređenom položaju i bez prijatelja i saveznika u svetu".

"Zato poručujemo albanskim jastrebovima da ne lete visoko, da se probude iz sna i potrude da stvore ambijent u ovim opštinama koji će voditi međusobnom uvažavanju i poštovanju, smirivanju tenzija, razvoju privrede i ekonomije, zapošljavanju mladih i podnošljivih uslova za život svih građana bez obzira na nacionalnu pripadnost.

Albanci, prestanite da sanjate i priželjkujete da će Srbija priznati nepostojeću državu na njenoj teritoriji, jer to nikada neće, niti sme da učini.

Albanci iz Preševa i Bujanovca zapamtite, ovo je Srbija i uvek će biti, Kosovo i Metohija će uvek biti Srbija.

Srbima iz ovih opština poručujemo da njihova država Srbija može i mora da ih zaštiti od bilo kakvog ugrožavanja", zaključuje se u saopštenju koje je potpisao Dragan Nikolić, predsednik Okružnog odbora Zavetnika.

Najnovije vesti