VRANJE: Za ekologiju više od 36 miliona

Grad Vranje izdvojiće ove godine 36,4 miliona dinara iz budžetskog fonda za unapređenje i zaštitu životne sredine, saopštila je većnica za ekologiju Marina Đorđević na sednici Skupštine grada.

Na sednici je usvojen Predlog programa korišćenja sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine za 2018. godinu sa finansijskim planom koji, prema rečima većnice Đorđević, predviđa set aktivnosti iz oblasti zaštite životne sredine za 2018.

- Prva aktivnost je kontrola kvaliteta vazduha koja se realizuje na osnovu Zakona o zaštiti vazduha i za ovu namenu je opredeljeno 700.000 dinara. Zakonska obaveza lokalne samouprave je i praćenje buke u gradu, i za tu svrhu izdvojeno je 400.000 dinara, a isto toliko i za kontrolu alergena polena – rekla je Đorđevićeva.

Za realizaciju projekta ozelenjavanje javnih površina predviđeno je 2,5 miliona dinara, dok je za uređenje vodotoka otpadnih voda izdvojeno 22 miliona dinara.

Planirana je nabavka posuda u kojima će se obavljati razvrstavanje i odlaganje otpada od plastike, metala i stakla i za to su predviđena sredstva u iznosu od 2 miliona dinara.

- Za nabavku uličnog mobilijara i đubrijera izdvojili smo 1,8 miliona dinara, dok je za program i plan rada energetske efikasnosti opredeljeno 500.000 dinara – kazala je Đorđevićeva.

Ona je dodala da Vranje prepoznaje problem deponovanja i selekcije komunalnog i drugog otpada, te da su za tu svrhu planirani „podzemni kontejneri“ koji sprečavaju dodir građana sa otpadom. Njihova nabavka koštaće 2 miliona dinara, precizirala je Đorđevićeva.

Ovim programom su predviđena aktivnosti za „reciklažno ostrvo“, odnosno, sabirno mesto za selekciju različitih vrsta komunalnog otpada gde će se na određenom prostoru postaviti nekoliko tipova posuda za odlaganje smeća, i sve to za 2,2 miliona dinara.

- Edukacija i učestvovanje na sajmovima i seminarima koštaće 200.000 dinara. Podržaćemo i konkursno finansiranje projekata organizacije civilnog društva iz oblasti ekologije i zaštite životne sredine sredstvima u iznosu od 1,5 milion dinara, dok je za programsku aktivnost edukacije stanovništva izdvojeno 200.000 dinara – zaključila je Đorđevićeva.

Najnovije vesti