Vranje jedini srpski grad koji ima međunarodne delegate za roler sport

Dva Vranjanca, Đorđe Dedinac i Toma Dimitrijević Sobinac, postali su jedini međunarodni tehnički delegati za roler-sport iz Srbije.

Oni su prethodno postali ski-sudije, pa su po tom onovu kasnije kasnije zainteresovali za roler sport i stekli međunarodne licence za tehničke delegate.

Dedinac i Dimitrijević vode Ski-klub Besna kobila u Vranju i sticanjem međunarodnih sertifikata postali su jedini tehnički delegati Srbije u Svetskom kupu.

- U ovoj sezoni, vodićemo takmičenja ispred Svetske Roler Federacije (FIRS) tri puta.

Ovo je još jedan dokaz da naš klub radi ozbiljno i gleda unapred, a sve s ciljem razvoja roler sporta i u interesu dece.

Specijalnu zahvalnost dugujemo Vojtehu Keselom iz Slovačke na pomoći i nesebičnom trudu da kroz edukaciju delegata, sudija i trenera roler sport u Srbiji podignemo na višu lestvicu - kaže Dedinac za Vranje News.

Dimitrijević otkriva da sada slede seminari i dalje usavršavanje po Evropi.

- Posao tehničkog delegata, kada bude delegiran, podrazumeva da je to glavna osoba, odgovorna za sve detalje za određenu trku u roler sportu.

Cela organizacija trke je na njemu.

Brine se da staza bude sigurna, nameštena po propisima, da je celom dužinom obezbeđena i osigurana kako bi se izbegle povrede takmičara.

Prisustvuje izvlačenju, razmatra primedbe i slično.

Ispod njega na lestvici su asistent delegata, glavni sudija, šefovi timova i sudije na kapijama - objašnjava Dimitrijević.

Rolšuanje predstavlja kretanje po glatkim površinama u rolšuama. To je vrsta rekreacije, kao i sporta, a može biti i sredstvo prevoza. Rolšue se mogu naći u dve osnovne varijante: kvad rolšue i inlajn rolšue, popularno nazvane roleri. Prvi zabeleženi pronalazak rolera datira još iz 1760. godine, kada je Džon Džozef Merlin demonstrirao prve primitivne inlajn rolere sa metalnim točkovima. Godine 1979, braća Olson iz Mineapolisa redizajniraju rolšue modernim materijalima, povezujući hokejaške cipele sa rolerima. Ovaj dizajn postaje sve popularniji i uskoro potiskuje kvad rolšue. Najaktivnije države u roler-sportu dans su Španija, Francuska, Nemačka, Poljska, Češka, Slovenija, Hrvatska i Srbija.

Dedinac, koji i trenira mališane iz Ski i roler kluba Besna kobila, već ima praksu kao tehnički delegat, dok bi Dimitrijević ove godine trebalo da ima vatreno krštenje.

- Dedinac je već delegiran u vreme kada smo imali prošle godine dve međunarodne trke na Besnoj kobili.

U avgustu ove godine Dedinac i ja imaćemo vatreno krštenje kao tandem na jednoj međunarodnoj trci u Sloveniji, gde će jedan od nas biti tehnički delegat, a drugi asistent - navodi Dimitrijević.

Discipline

Razvojem opreme rađale su se i razvijale specifične discipline vožnje rolera. Danas se razlikuje desetak disciplina, podeljene prvenstveno prema vrsti rolera u kojima se takmiči. Tako, u inlajn kategoriji postoje brzinska vožnja, umetnička vožnja, street ili agresiv vožnja, daunhil ili spust, maratonske i polumaratonske trke, fristajl trikovi i slično. Prirodno, skoro svaka od ovih disciplina ima svoja takmičenja, kao što su svetska prvenstva, evropska prvenstva, kupovi i lige. Od 2009. godine inlajn skejting postaje zvanična disciplina Mediteranskih igara, a na spisku je sportova koji čekaju ulaz na Olimpijske igre.

Najnovije vesti