Vranjanka Emilija u dijalogu sa premijerkom: Mladi hoće garancije, a ne prazna obećanja

Najveći problem mladih u Vranju trenutno je vezan za zapošljavanje - čak 52,6 odsto mladih istaklo je nezaposlenost i ekonomske probleme kao najurgentnije, prema Istraživanju o položaju i potrebama mladih koje je sprovelo udruženje mladih Naš svet, naša pravila, rekla je Emilija Milenković, programska direktorka tog udruženja, na događaju Dijalog mladih sa premijerkom, u organizaciji Krovne organizacije mladih Srbije.

Emilija je pred premijerkom i članovima Vlade predočila i ove rezultate.

Prema rezultatima istraživanja, samo 2,7 odsto mladih u Vranju smatra da u gradu ima dovoljno prilika za zapošljavanje.

Još manji procenat (ispod 2 odsto), smatra da se mladi u Vranju lako zapošljavaju na mestima za koja se obrazuju.

Kao najveće izazove pri zapošljavanju, mladi dominantno navode partijsko zapošljavanje i lične veze i poznanstva.

Kao najveći problem zaposlenih mladih u Vranju, mladi navode niske zarade, loše uslove rada (mobing, nipodaštavanje, maltretiranje) i manjak radnih mesta u struci, kazala je Emilija premijerki i njenim saradnicima.

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) iz oktobra 2022. godine, u Pčinjskom okrugu ima 19.822 nezaposlenih osoba, što daje procenat nezaposlenosti od 8,28 odsto.

Od ovog broja, mladih iz Pčinjskoga okruga na evidenciji NSZ-a je 4,172.

Emilija je podsetila premijerku Brnabić da 20 procenata mladih u Srbiji radi na crno, a da proces tranzicije mladih od obrazovanja do tržišta rada traje u proseku oko dve godine.

Alternativni izveštaj o položaju i potrebama mladih (KOMS) pokazuje da je samo 23 odsto nezaposlenih mladih u evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje.

Kao rešenje za smanjenje nezaposlenosti mladih, iznela je predlog implementacije programa Garancije za mlade.

"Ovaj program obavezuje državu da četiri meseca nakon prestanka školovanja obezbedi mladim ljudima mogućnost za posao, trening, obuku ili nastavak obrazovanja.

On se već implementira u zemljama Evropske unije od 2013. godine (istraživanja su pokazala da je stopa nezaposlenosti mladih 2020. godine, pre izbijanja pandemije, bila smanjena na 14,9% – što je rekordno niska stopa na nivou Evropske Unije.

"Zbog statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, naša Vlada, zajedno sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvom finansija, ali i drugim ministarstvima trebalo bi da radi na unapređenju i usklađivanju politika po uzoru na članice Evropske unije", istakla je ovom prigodom Emilija.

Podsetila je da je proces planiranja ovog programa započet u februaru 2022. godine.

"Međutim, godinu dana posle ne znamo šta se dešava generalno sa implementacijom, odnosno sa izradom implementacionog plana i izmenama koje je potrebno realizovati kako bi se implementirao ovaj program.

Potrebno je da se fokusiramo na normativno-strateški okvir koji treba da pruži osnovu za dalje korake.

Tu prvenstveno mislim na predlaganje Zakona o radnim praksama.

Imali smo priliku da čujemo da se sa tim procesom kasni i da to direktno utiče na ovaj program, kao i na povećanje kapaciteta i resursa Nacionalne službe za zapošljavanje.

Samo 23 odsto nezaposlenih mladih nalazi se u evidenciji NSZ.

Potrebno je da mladi prvenstveno prepoznaju ovu službu i da dobiju adekvatne kapacitete za sprovođenje ovog programa kroz budžetska izdvajanja", rekla je Milenković.

Ona je dodala da manjak kapaciteta i resursa NZS-a "utiče i na stvaranje problema drugih programa poput Moje prve plate".

"Ako želimo da se ovaj program realizuje do 2026, potrebno je što pre krenuti sa koracima koje sam napomenula.

Ali i da u celom tom procesu imamo konstatno uključivanje mladih i omladinskih organizacija, jer samo međusektorskom saradnjom možemo na najkvalitetniji mogući način implementirati program Garancija za mlade i pomoći mladima da se ekonomski osamostale", rekla je na kraju obraćanja Emilija.

Brnabić je uzvratila da po nezaposlenosti mladih ne zaostajemo mnogo za Evropskom unijom, a da trenutni procenat nezaposlenih mladih iznosi 18,7 odsto.

"Mi smo prihvatili da ćemo raditi na postepenom uvođenju Garancija za mlade i to je sada veliki zadatak za resorno ministarstvo", istakla je Brnabić.

Ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Nikola Selaković rekao je da do kraja drugog kvartala ove godine "mora da se usvoji plan implementacije", a do kraja prvog kvartala "treba da se izradi".

"To uraditi u okviru ovih rokova.

Ono što će biti mnogo veći zadatak jeste stvaranje kapaciteta da sprovodimo ovaj program i na tome treba da radimo.

Nadam se da do jeseni možemo da imamo Zakon o radnim praksama i Zakon o volontiranju u skupštinskoj proceduri", kazao je Selaković

Na kraju je rekao da je saglasan da je potrebno menjati mnogo toga u NSZ.

"NSZ još uvek nije na niovu da odgovori ovom zahtevu", zaključio je Selaković.

N.G.

Emilijino obraćanje možete pogledati u video materijalu KOMS-a koji sledi, počev od 18:10 minuta.

Rad Vranje News-a podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole "Mladi i mediji za demokratski razvoj".

Najnovije vesti