Vranjanac Ciga Mininčić predao legat Gradskoj biblioteci FOTO/VIDEO

Svečana predaja književnih dela i umetničkih slika iz privatne kolekcije Vranjanca Dragana Mininčića Cige upriličena je u sredu u Biblioteci Bora Stanković, u okviru obeležavanja manifestacije Dan grada.

Reč je o poklonu koji sadrži 873 knjige i 6 umetničkih dela.

Knjige su u kratkom vremenu "zbrinute" i smeštene u police u poseboj kancelariji biblioteke, a umetnička dela već krase zidove bibliotečkih prostorija.

Mininčić, rođeni Vranjanac koji je veći deo života proveo u Beogradu na raznim poslovima, dobrim delom vezanim za knjigu, prvenstveno sa pozicije direktora "Antikvarijata" Srpske književne zadruge, a potom i izdavačke kuće "Prosveta" u sklopu zgrade SANU, emotivno je prilikom predaje legata poručio da je zahvalan Gradskoj biblioteci i lokalnoj samoupravi što su prihvatili njegov poklon ovoj ustanovi kulture.

- Moja je želja bila da se ove knjige vrate u Vranje, jer većina njih govori o Vranju, o prošlosti grada u kome sam rođen, u kome sam odrastao i čini me srećnim činjenica da će sve to biti dostupno u ovoj biblioteci - rekao je Mininčić.

Zahvaljujući se na poklonu direktor biblioteke Zoran Najdić zahvalio istakao je da su za bogaćenje knjižnog fonda od značaja i pokloni koje biblioteka dobija, popu najnovijeg Mininčićevog.

- Ovaj današnji je najveći koji smo do sada dobili.

Složićete se da je broj od 873 knjige koliko nam poklanja naš Vranjanac i prijatelj Dragan Mininčić Ciga jeste broj za poštovanje.

Naglašavam da smo uz knjige dobili i šest umetničkih dela koja će krasiti naše prostorije, a sve zajedno predstavljaće značajan legat gospodina Mininčića, koji će uz legat Zorana Stošića Vranjskog predstavljati kulturno blago našeg grada - naglasio je Najdić.

Pesnik Ljubivoje Ršumović, koji je u sredu održao književnu radionicu u Pozorištu Bora Stanković u Vranju, naglasio je da zahvaljujući Mininčiću došao u lični posed pisma Jovana Jovanovića Zmaja.

- Njega ću, verovatno, ja kao legat ostaviti svojoj, Čajetinskoj biblioteci u nasleđe.

Dragan je znao da ja kompletiram sve što je Zmaj Jova napisao i objavio, tako da će sve to ostati opet u nekom legatu posle mene.

Ovde sam među poklonima našao i jednu svoju knjigu koju sam darovao Mininčiću sa posvetom - rekao je Ršumović.

Novinar u penziji Radovan Popović, dugogodišnji urednik kulturnog dodatka "Politike", kazao je ovom prigodom da je kao urednik kultnog, subotnjeg kulturnog dodatka tog lista, imao priliku da često svraća u "Antikvarijat" i provodi vreme sa Mininčićem.

- Tamo sam uvek zaticao ljude od velikog značaja za našu kulturu, a naš prijatelj Dragan Mininčić imao je sreću da bude đak, i to dobar, doktora i profesora Bogoslovskog fakulteta Ljubomira Durkovića Jakšića, jednog od najboljih znalaca stare sprske knjige i bibliotekarstva uopšte - rekao je Popović.

ANTIĆ: VREDNA ZBIRKA ZA GRAD

Zamenik gradonačelnika Vranja Nenad Antić, obraćajući se u ime gradskog rukovodstva, zahvalio je Draganu Miničiću Cigi na vrednom poklonu.

- Ovo je veoma značajan poklon u materijalnom, a posebno u nematerijalnom smislu. Vrednost je još veća jer je reč o zbirci knjiga sa posvetama autora - naglasio je zamenik gradonačelnika Antić.

Mininčić je naglasio da je ovo samo deo legata i da "ima još knjiga koje nisu sa posvetama, kao i kompleta časopisa".

U ovom legatu su prva izdanja dela Bore Stankovića i Jovana Hadživasiljevića.

Događaj je organizovala Biblioteka Bora Stanković uz pokroviteljstvo grada Vranja.

Najnovije vesti