VLAST: Ne ugrožavamo poslovanje montažnih objekata

Od početka 2017. godine do danas, na teritoriji grada Vranja uklonjeno je 18 manjih montažnih objekata, koji su bili van funkcije ili bez odgovarajućih dozvola, oglasila se saopštavajući ove podatke Gradska uprava, nakon najave vlasnika montažnih obejakata da će u ponedeljak ujutro masovno protestvovati ispred zgrade GU zbog namere da im vlast ukloni objekte ili ih pošalje na licitaciju.

- Tokom prethodnih decenija, usled odsustva zakonske regulative, odnosno nesprovođenja propisa, došlo je do promene dela javnih površina i vizuelnog narušavanja urbanog pejzaža gradskog jezgra.

U skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji, kao i zakonima koji regulišu uslove delatnosti prometa robe i zdravstvenog nadzora, Grad Vranje doneo je Plan razmeštaja manjih montažnih objekata po ugledu na velike gradove.

Ovim Planom određen je dovoljan broj lokacija za sva lica koja žele da učestvuju na konkursu – navodi se u saopštenju Gradske uprave.

U tekstu se dodaje da je predviđeno postavljanje 95 unificiranih kioska "u cilju smanjenja negativnog efekta na celokupni ambijent grada, po ugledu na uređene gradove".

- Takođe, očekuje se regulisanje postojećeg stanja i uslova poslovanja u kojima pojedini zakupci imaju ogromna dugovanja prema lokalnoj samoupravi.

Manji montažni objekti biće skoncentrisani na više lokacija, poštujući uslove bezbednosti saobraćaja, zaštite pešačkih tokova, zaštite zelenih površina, zaštite ambijentalnih vrednosti i zaštite životne sredine – poručuju gradski oci.

Način i postupak davanja u zakup javne površine, odnosno određene lokacije, obavljaće se, kako je i ranije najavljeno, „putem javnog nadmetanja ili prikupljanjem pisanih ponuda putem javnog oglašavanja“.

- Usvajanjem Plana razmeštaja manjih montažnih objekata, rukovodstvo Grada i nadležne gradske službe ne žele da ugroze višegodišnje poslovanje vlasnika objekata i preduzetnika, samom činjenicom da će oni dobiti bolje uslove i primerenije objekte, u skladu sa primerima dobre prakse drugih lokalnih samouprava – zaključuje se u saopštenju.

Zakupci gradskog građevinskog zemljišta - vlasnici montažnih objekata u Vranju, protestvovaće u ponedeljak 5. marta ispred zgrade Skupštine grada, nezadovoljni Odlukom o usvajanju plana postavljanja manjih montažnih objekata privremenog karaktera na teritoriji grada koju je 15. januara usvojilo Gradsko veće.

Pojašnjenja radi, odluka predviđa ili potpuno uklanjanje za 30 odsto objekata, pretežno na najatraktivnijim lokacijama u gradu, a za ostatak javno nadmetanje-licitaciju za zakup zemljišta na novi višegodišnji period.

Vlasnici montažnih objekata smatraju da će na ovaj način vlast ugroziti egzistenciju oko 600 porodica.

Najnovije vesti