Velikom prijatelju Vranja književna Nagrada Milan Rakić

Vranje - Značajna književna nagrada "Milan Rakić" za 2020. godinu pripala je pesniku Zoranu Bognaru za zbirku pesama "Srbijo, mogu li da budem tvoj sin" u izdanju Balkanskog književnog glasnika, saopšteno je iz Udruženje književnika Srbije u Beogradu.

- Osnovni stih njegovih pesama mogao bi se nazvati "zmijskim": ispisan je po sredini stranice, tako da osnovna jedinica pesme i prestaje da bude, ustupajući mesto (lirskoj) rečenici - navodi se u odluci žirija koji su sačinjavali Gordana Vlahović (član), Radomir Stojanović (član) i Dušan Stojković (predsednik).

Žiri je odlučivao između trinaest pesničkih zbirki prispelih na konkurs, a u uži izbor ušlo je šest - Srbijo, mogu li da budem tvoj sin Zorana Bognara, Granični prevoji - pesme Dejana Bogojevića, Grad baš grad Branislava Veljkovića, Kanadijana u 10 dana Miljurka Vukadinovića, Legenda o majci Jasmine Malešević i Srne i rane Milana Mihajlovića.

Na poslednjem sastanku žiri je jednoglasno odlučio da nagradu "Milan Rakić" za 2020. godinu dobije upravo pobednička zbirka Zorana Bognara.

- Nagrađena knjiga pod odrednicom poema o vlastitom prokletstvu u isti mah je i poema koja peva o iskonskom prokletstvu koje uporno prati naš narod sa kojim je ovaj primoran da vodi neprestani boj žrtvujući ne retko svoje najodanije sinove - stoji u obrazloženju žirija.

Naglašava se da je Bognar najnovijom pesničkom knjigom "dokazao da izvorna patriotska poezija može i u današnjim vremenima da bude prava poezija, uprkos onima koji su uvereni da je takvoj poeziji odavno odzvonilo".

- Želeći da se odvoji poetički sasvim od naših pesnika koji su, stvarno ili umišljeno, ovladali našom poezijom, Bognar se odavno opredelio za anti-metaforiku kao osnovicu svog lirskog pisma i u njenom prvom planu su stilske figure kojima se ističe značenje pevanog - navodi se u odluci žirija za dodelu nagrade "Milan Rakić" za 2020. godinu.

Zoran Bognar veliki je prijatelj i čest gost Vranja.

Poslednji put u sklopu je, u sklopu neke od manifestacija, u Vranju gostovao uoči početka Osmomartovskog salona knjiga kada je u Galeriji Narodnog univerziteta u Vranju govorio na promociji romana "Terra d'oro", književnice iz Čačka Milkice Miletić.

PROFIL

Zoran Bognar, pesnik, esejista, prozni pisac, književni kritičar i antologičar, rođen je 30. januara 1965. godine u Vukovaru. Poezija Zorana Bognara prevođena je na italijanski, francuski, engleski, mađarski, nemački, švedski, slovenački, makedonski, španski, turski, jermenski, grčki, holandski, friski, poljski, rumunski, arapski, ruski bugarski jezik. O književnom delu Zorana Bognara objavljeno je preko 200 eseja, kritika i studija, kao i jedna monografija (Vladan Panković i Nikica Banić: Atletsko hodočašće nad jelisejskim vodama i poljima Zorana Bognara, Užice, 2002). O poeziji Zorana Bognara pisali su mnogi veliki domaći i strani književni kritičari i pisci poput Ivana V. Lalića, Brane Petrovića, Ljiljane Šop, Bogdana A. Popovića, Zorana Gluščevića, Petera Handkea, Lorensa Ferlingetija. Lilian Her, Antonia Porpete i mnogih drugih... Izdavačka kuća „Draganić” mu je povodom 30 godina rada objavila Izabrana dela u 7 tomova (2013-2014). Član je Udruženja književnika Srbije i počasni član Društva pisaca Bosne i Hercegovine. Takođe, počasni je član i PEN-a Bosne i Hercegovine. Živi i radi u Beogradu kao profesionalni književnik. Urednik je u izdavačkoj kući „Dereta”. Predsednik je Fonda „Ars Longa” za očuvanje lepih umetnosti.

Wikipedia

U nastavku možete pogledati video klip Vranje News-a sa gostovanja Zorana Bognara na Književnoj koloniji decembra 2019. u Vranju.

Najnovije vesti