Veliki pomor ribe na Južnoj Moravi nizvodno od Hana

Na društvenim mrežama ribolovci su javili o velikom pomoru ribe na Južnoj Moravi, u blizini Vladičinog Hana.

- U utorak smo sa ribočuvarima, policijom i inspektorima za zaštitu životne sedine izašli na Južnu Moravu.

Iako se je pomor desio u nedelju poslepodne, još uvek ima mnogo uginule ribe u vodi i pored nje.

Žalosno je koliko je tu bilo mrena po tri iviše kilograma, bucova, karaša i skobalja, krkuše, riblje mlađi.

Jednom rečju ogromna ekološka katastrofa - napisao je jedan od ribolovaca na Fejsbuku, a sve je ilustrovano fotografijama sa terena.

Ribolovci su mrtve ribe, zajedno sa ribočuvarima, skupljali na dva mesta, na potezu od sto metara kod Mominog Kamena i Džepa.

- Još mnogo ribe je nažalost ostalo na obali i u vodi, ali zbog nepristupačnosti terena nismo bili u mogućnosti da sve pokupimo.

Gazeći brzake videli smo i nekoliko još uvek ošamućenih mrena, prošle su pored nas i verovatno se polako oporavljaju od posledice trovanja.

Veći broj meštana se okupio i pričali su kakve su prizore videli u nedelju poslepodne i ponedeljak ujutru.

Kažu da je bilo na hiljade mrtvih riba.

Posvedočili su da je bilo mnogo sitne ribe, odnosno mlađi koja je verovatno u ovom potezu totalno pomorena, što znači da smo izgubili nekoliko budućih generacija ribljeg fonda.

Voda je bila jako penušava, totalno crna i smrdela je jako na neku kiselinu, što su i inspektori konstatovali na licu mesta.

Nezvanično, na ovom slučaju radi i hansko tužilaštvo.

Pomor ribe desio se nizvodno od Vladičinog Hana, pa meštani i ribolovci nagađaju da je možda neko industrijsko postrojenje ispustilo otrovne materije u reku.

Tekstovi u sklopu projekta „Internet eko reporteri“ sufinansirani su sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Mišljenja, stavovi i zaključci izneti u tekstovima su isključiva odgovornost portala Vranje News i autora i ne odražavaju mišljenja i stavove ministarstva.

Najnovije vesti