Unija žena SNS osudila pretnje novinarki Telegrafa (VIDEO)

Žene Srpske napredne stranke (SNS) su se ovde okupile da javno osude svaku uvredu i svaku pretnju na račun osoba ženskog pola, a posebno one pretnje koje ovih dana dolaze od predstavnika Saveza za Srbiju.

Povod našeg okupljanja je najnovija pretnja upućena novinarki Srpskog telegrafa, koju je jedan od predstavnika Saveza za Srbiju javno nazvao "ku..om", ne hajući što time vređa ne samo novinarke, već i sve žene.

Želimo da istaknemo da žene SNS-a žele da svi živimo u pristojnoj Srbiji, u državi u kojoj će svaka žena biti poštovana bez obzira na njenu političku pripadnost, nacionalnu, versku ili seksualnu opredeljenost - istakla je na konferenciji za medije Danijela Milosavljević, ispred Unije žena GrO SNS Vranje.

Ona je dodala da se predstavnice Unije žena SNS-a "gnušaju atmosfere u kojoj lideri Saveza za promene omalovažavaju na najgnusniji način vređaju žene, prete, daju im razna pogrdna imena, upućuju pretnje silovanjem ili čak i ubistvom, samo zato što drugačije misle ili što odgovorno rade svoj posao".

- Ne želimo Srbiju kakvu oni nama nameću.

Želimo da animiramo celokupnu javnost, sve žene, sve medije i relevantne institucije da javno osude govor mržnje od čelnika Saveza za Srbiju.

Takve uvrede, pretnje i slično putem medija ili društvenih mreža nas brinu, jer takve poruke daju nasilnicima mogućnost da urade i nešto gore kada vide šta rade politički lideri jednog pokreta - kazala je Milosavljevićeva pred novinarima u Vranju.

Ljiljana Antić iznela je stav da opozicija "promoviše nasilje nemajući drugog načina da sebe dovede u centar pažnje".

- Na jedan najprimitivniji i nehuman način govore o ženama.

Moje pitanje je sledeće - šta sledi posle ovog verbalnog napada na sve žene?

Zamolila bih sve građane Vranja i Srbije da ne dopustimo da neko ugrožava sve dobro što SNS pokušava da uradi za Srbiju.

Zamolila bih sve ljude da ustanu i daju svoj glas protiv nasilja - rekla je Antićeva.

OSUDA IZ UNIJE ŽENA SNS TRGOVIŠTE

Katarina Stanojković iz Unije žena SNS Trgovišta izjavila je na konferenciji za medije u sredu da žene i čitav odbor SNS-a u tom mestu "najoštrije osuđuju uvrede, pretnje i verbalno nasilje koje ovih dana sprovode predstavnici Saveza za Srbiju, njihove pristalice i glasnogovornici".

- Nedopustivo je činiti tako nešto u 21. veku kada se sav pristojan svet bori za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena na svim poljima, samo zato što ne mislimo isto kao oni.

Mi ne želimo Srbiju u kojoj je žena ponižena i omalovažena.

Pozivamo sve žene, bez obzira na stranačku pripadnost, da se ujedine u osudi i podignu glas protiv svake izjave koja vređa i omalovažava žene - rekla je Stanojkovićeva.

OSUDA UNS-A

Udruženje novinara Srbije osudilo je neprihvatljive uvrede Sergeja Trifunovića upućene novinarki Srpskog telegrafa Ivani Žigić i pozvalo ga da joj se javno izvini.

U saopštenju objavljenom na sajtu tog novinarskog udruženja stoji da je Trifunović novinarku nazvao kurvom, nakon što ga je ona pitala za izjavu, i SMS prepisku, sa njenim brojem telefona, objavio na Tviteru.

- UNS protestuje zbog uvreda i ističe da je ovakav način javne komunikacije neprihvatljiv, naročito kada su u pitanju javne ličnosti koje imaju uticaja na kreiranje javnog mnjenja i koje svojim ponašanjem treba da daju primer - navodi se u saopštenju.

Ističe se da svako ima pravo da bude nezadovoljan radom novinara i da se zbog toga može obratiti nadležnim regulatornim i samoregulatornim telima, kao i sudskim organima, ali da mora poštovati dostojanstvo novinara i njihovo pravo da svoj posao obavljaju u skladu sa javnim interesom.

Najnovije vesti