U ponoć istekao rok: Proglašena albanska i još 15 lista za parlamentarne izbore

Vranje/Bujanovac/Beograd - Republička izborna komisija (RIK) proglasila je u petak uveče koaliciju albanskih stranaka za parlamentarne izbore 21. juna.

Demokratska alternativa Albanaca - ujedinjena Dolina, jedina je autohtona politička snaga iz Bujanovca i Preševa koja će se boriti za ulazak u republičku Skupštinu.

Na glasačkom listiću naći će se pod brojem 16, sa Šaipom Kamberijem kao nosiocem.

Nadaju se da osvoje 3 mandata.

Listu je, kako je objavio Kamberi na svom Fejsbuk nalogu, svojim potpisima podržalo 11.730 građana, među kojima je 4.800 simpatizera i članova njegove stranke.

Kamberi je pozvao sve Albance "da na izborima glasaju za ovu listu", koja okuplja pet stranaka.

U petak 5. juna u ponoć istekao je rok za predaju lista za republičke i lokalne izbore.

Rok za predaju izbornih lista Republičkoj izbornoj komisiji istekao je u ponoć, a do isteka roka Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) predate su 22 liste.

Zaključno sa sednicom RIK-a održnom u petak uveče proglašeno je 16 lista za parlamentarne izbore koji se održavaju 21. juna.

Koalicija za mir - Čedomir Jovanović predala je u petak uveče izbornu listu RIK-u, dva minuta pre isteka roka, odnosno dva minuta pre ponoći.

Pokreti "Živim za Srbiju" i "Levijatan", u formi grupe građana, podneli su takođe pred ponoć i istek roka izbornu listu "Pokret Levijatan - Živim za Srbiju".

Mandat aktuelnom sazivu Skupštine Srbije istekao je 3. juna, jer su mandati poslanika potvrđeni 3. juna 2016. godine.

Novi saziv parlament Srbija trebalo bi da dobije do 25. jula, odnosno 30 dana od proglašenja konačnih rezultata izbora zakazanih za 21. jun, imajući u vidu da RIK ima 96 sati da proglasi njihove konačne rezultate.

Konačni rezultati izbora trebalo bi, ukoliko ne bude nekih značajnijih nepravilnosti, da se potvrde do 25. juna, a onda bi sednica skupštine trebalo da se održi u roku od 30 dana.

Republička izborna komisija (RIK) proglasila je u petak uveče još dve izborne liste - osim Albanske demokratske alternative proglašena je i lista Suverenista.

Najnovije vesti