U petak skup o trgovini ljudima u Medicinskoj školi

U Medicinskoj školi dr Izabel Emsli Haton u Vranju u petak 10. maja održaće se trening o temi "Prepoznavanje krivičnog dela trgovina ljudima, oblici trgovine ljudima danas, identifikacija, prijavljivanje krivičnog dela trgovine ljudima i mehanizmi pružanja pomoći (potencijalnim) žrtvama trgovine ljudima".

Na skupu će govoriti predsednica Lokalne mreže za prevenciju i borbu protiv trgovine ljudima i gradska većnica za socijalna pitanja Danijela Milosavljević, viši javni tužilac Danijela Trajković, koordinator tima za borbu protiv trgovine ljudima Policijske uprave u Vranju Boban Đorđević, ispektor Policijske uprave u Vranju Saša Stojanović i potpredsednica Lokalne mreže za prevenciju i borbu protiv trgovine ljudima Beba Kanački.

- Trening je namenjen pre svega stručnim radnicima i saradnicima srednjih i osnovnih škola, predstavnicima članica Lokalne mreže za prevenciju i borbu protiv trgovine ljudima Grada Vranja i drugim relevantnim akterima, zaduženim za rano prepoznavanje pružanje pomoći i zaštitu potencijalnih žrtava trgovine ljudima.

Prezentacija ima za cilj da upozna sve uključene aktere u sistemu zaštite sa postojećom zakonskom regulativom na nacionalnom nivou, načinima upućivanja potencijalnih žrtvi na korišćenje svih raspoloživih kapaciteta i usluga na lokalnom i nacionalnom nivou, ali i sa dosadašnjim rezultatima u radu Lokalne mreže i UG Atine - navela je Beba Kanački uoči ovog skupa.

Prezentacija u Srednjoj medicinskoj školi dr Izabel Emsli Haton u Vranju počeće u petak u 12 časova.

Trening će organizovati Lokalna mreža za prevenciju i borbu protiv trgovine ljudima Grada Vranja, uz podršku Udruženja građana Atina.

PROFIL

Udruženje građana za borbu protiv trgovine ljudima „Atina“ VEĆ šesnaest godina pruža podršku žrtvama trgovine ljudima i rodno zasnovanog nasilja. Programi sveobuhvatnog socijalnog uključivanja koje vodi Udruženje Atina podrazumevaju pružanje usluga u okviru rešavanja građansko-pravnog, obrazovnog, ekonomskog, bezbednosnog i zdravstvenog statusa, pravnih problema i sudskih postupaka i psihološku podršku.

Lokalna mreža za prevenciju i borbu protiv trgovine ljudima Grada Vranja formirana je 2013. godine. Članice mreže su relevantne organizacije i institucije državnog i civilnog sektora na lokalnom nivou koji su uključeni u sistem zaštite potencijalnih žrtava trgovine ljudima: Grad Vranje, Centar za socijalni rad, Gradska uprava za dečju zaštitu, Gradski sekretarijat za obrazovanje, Više javno tužilaštvo, Nacionalna služba za zapošljavanje, Zdravstveni centar Vranje, Crveni krst Vranje, Policijska uprava Vranje, Kancelarija za mlade Vranje, Centar za razvoj lokalnih usluga socijalne zaštite Vranje, UG Neksus – Vranje, SOS Vranje, Odbor za ljudska prava Vranje, Romski centar za demokratiju, Romska kancelarija Vranje, kao i brojne druge partnerske organizacije i udruženja.

Najnovije vesti