U izletištu Ćoška gradiće se centar prirodnih nauka

Vranje će biti jedan od gradova Srbije u kojima će biti izgrađen Centar izvrsnosti za izučavanje prirodnih nauka, objavljeno je na portalu E-kapija.

Na više od 8.000 kvadrata prostiraće se učionice sa kabinetima, laboratorije, ali i spa centar, restoran, kafić i smeštaj sa kapacitetom do 150 ležajeva, a predviđeno je da zgrada ima zeleni krov, kao i da bude energetski efikasna.

Iz Gradske uprave Vranja očekuju da do kraja godine bude završena tehnička dokumentacija.

- U Vranju će biti izgrađen Centar izvrsnosti za prirodne nauke, sa naglaskom na hemiju, matematiku, fiziku i astronomiju.

Projektovan je po uzoru na Centar izvrsnosti u Tršiću koji je namenjen za društvene nauke.

Reč je o državnom projektu, a investitor je Ministarstvo prosvete - izjavila je za eKapiju Jelena Marković, glavni urbanista grada Vranja.

Ona je dodala da je vrednost budućeg centra i u lokaciji koja je posebno atraktivna.

Javno preduzeće Urbanizam i izgradnja Grada Vranja izradilo je urbanistički projekat za Centar izvrsnosti, a površina obuhvaćena projektom iznosi 10.005 kvadrata.

Na delu zemljišta nalazi se nezavršen objekat spratnosti P+1, dva pomoćna prizemna objekta, sportski teren i betonske staze.

Planirani Centar izvrsnosti imaće bruto površinu od 8.208 kvadrata i biće spratnosti P+4.

Projektom je predviđena i gradnja 28 parking mesta, kao i 38,2 odsto zelenih površina na zemljištu.

Centar izvrsnosti imaće 10 funkcionalnih zona - edukativnu zonu, administrativni deo, konferencijsku, smeštajnu i restoransku zonu, tehničko-ekonomski deo, sportsko-rekreativnu i zabavno-rekreativnu zonu, parking prostor i zelenilo.

Aktivnosti centra biće najvećim delom usmerene na učenike i studente, kao i na obuku nastavnika.

- Projektom je obezbeđen dovoljan broj kabineta, učionica, sala, smeštajnih jedinica i slično za potrebe organizovanja velikog broja različitih programa u obliku kurseva, seminara, naučnih kampova, radionica.

One će najčešće trajati više dana u toku cele kalendarske godine - navodi se u projektu.

Krovna konstrukcija projektovana je po sistemu zelenih krovova.

CENTRI IZVRSNOSTI

Centri izvrsnosti u svetu su instrument za dodatno jačanje naučnih i tehnoloških centara koji već pokazuju visok nivo, kako bi oni potom podstakli ostale evropske istraživače i povećali konkurentnost nauke. Centri izvrsnosti u Srbiji su laboratorije i druge istraživačke ustanove koje po broju radova, atraktivnosti projekata, ljudima i opremi, uprkos svemu što ih u Srbiji okružuje, punopravno pripadaju takozvanom evropskom istraživačkom prostoru i izabrane su da primaju sredstva Evropske unije koja se u skladu sa Lisabonskom strategijom poslednjih godina izdašno troše na fundamentalna istraživanja, tehnološki razvoj i inovacije. I kako već nalaže oštra selekcija i uobičajena evropska birokratija, uz sredstva dobiju i žig da su izvrsni.

Komentari

Промашај.Ћошка треба да буде доступна обичним грађанима,као излетиште,а не да буде на услузи неким "научним елитама" затвореног типа,ко секта.Она је легат једне од Основних школа,да буде на услузи ђацима. Стоп елитизму.Крај.

10 funkcionalnih zona - edukativnu zonu, administrativni deo, konferencijsku, smeštajnu i restoransku zonu, tehničko-ekonomski deo, sportsko-rekreativnu i zabavno-rekreativnu zonu, parking prostor i zelenilo.

Ovo nam govori da će Ćoška biti mašina za novac, a ne uređen prostor za građane, koji bi im koristio. Sramota 10 u 1, za podobne, umesto uređene zelene površine za sve. Investicija bi bila mnogo manja, a više građana bi prostor koristilo.

Jedina mana će biti zimi kad zaledi, padne sneg, od Zelengorske kad podješ uzbrdo ul Ćoška, ne možeš ni pešice da izadješ, kolima je misaona imenica ako niko ne očisti sneg.

Zašto zamajavate ovaj već dovoljno sludjen narod? Ceo tekst je "obradjen" tj.izbačeno je npr.da je izgradnja trebalo da počne na proleće 2022.godine i sl. pred izbore pa ga objavljujete opet samo bez nekih pojedinosti. Šta će vam uopšte ovakav tekst ako sebe smatrate profesionalcima?

Najnovije vesti