Tončev u Pandorinim papirima: Tajna kompanije na Britanskim Devičanskim Ostrvima

Vranje - Novica Tončev, ministar zadužen za razvoj nerazvijenih opština, 2010. godine osnovao je ofšor firmu na Britanskim Devičanskim Ostrvima "koju nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije – iako je to bio dužan da uradi po zakonu", pokazuju dokumenta iz projekta "Pandorini papiri" koje je objavio portal Krik.

Ova kompanija, navodi se u tekstu portala, otkrila je navodne "veze Tončeva i uticajnog biznismena iz Singapura Darka Tamindžića".

Tončev je novinarima KRIK-a prvo negirao da je povezan sa ofšor firmom i tvrdio da mu je potpis verovatno falsifikovan, ali se nekoliko dana kasnije setio da je ipak bio njen vlasnik.

U tekstu se precizira da je Tončev 2010. godine otvorio kompaniju u jednoj dalekoj državi u Karipskom moru "za koju očigledno nije želeo da iko zna".

"Firmu Service for Efficient Energy osnovao je na Britanskim Devičanskim Ostrvima, državi poznatoj po tome što tamo mogu da se osnivaju kompanije, a da njihov vlasnik bude sakriven.

Firmu nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije, iako je po zakonu kao funkcioner "bio dužan da to uradi".

Posredstvom ove kompanije Tončev je navodno "bio vlasnik i računa u Švajcarskoj", dodaju iz KRIK-a, uz navode da se to "zaključuje iz dokumenata procurelih iz švajcarske agencije SFM koja se bavi osnivanjem ofšor firmi".

Ova agencija je, nakon što je Tončevu osnovala firmu, izdala fakturu da naplati svoje usluge, među kojima je otvaranje računa u ovoj zemlji.

"Kada smo ga pozvali, Tončev je prvo negirao da ima ikakve veze sa ovom firmom", navode iz KRIK-a.

Ministar se sastao sa novinarima ove redakcije u lobiju hotela „Slavija garni” u čijoj je izgradnji, kako se pohvalio, učestvovala njegova firma.

Tvrdio je, poput Siniše Malog pre nekoliko godina, da je "moguće da je njegov potpis na dokumentima ofšor kompanije falsifikovan".

"Ovo nije moj potpis.

Možda je falsifikovan ili bilo šta, nema veze sa mnom.

Nikad nisam imao tu firmu.

Niti sam jedan dinar odneo ili doneo sa BVI-a (Britanskih Devičanskih Ostrva).

Ja ne znam, da me pitaš, gde su Devičanska Ostrva.

Ja se smejem kad čujem Siniša Mali", rekao je Tončev.

Posle nekoliko dana, međutim, Tončev je novinarima, tvrde iz KRIK-a, rekao da se setio da je bio vlasnik kompanije „Service for Efficient Energy”.

Kako je objasnio, planirao je da sa ovom firmom pokrene biznis, ali se predomislio, pa firma nikada nije imala nijedan posao.

"Hteo sam sa tom firmom da radim mini-hidroelektrane u Srbiji.

Video sam da to mogu i preko ‘Tončev gradnje’, prešao sam na ‘Tončev gradnju’ i dao sam nalog advokatima – to (ofšor firmu) su zatvorili za 2-3 godine.

Firma nije radila", rekao je Tončev.

Kaže da firmu nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije baš "zbog toga što nije imala poslove".

„Ja kad krene da radi firma, onda prijavljujem, dok ne radi – ne prijavljujem", kazao je.

Više o ovome pričitajte u tekstu portala KRIK.

Komentari

Naravno da je ovo laz i totalna nebuloza i neistina i samo da se naudi ministru sa narucenim tekstovima iz krik.rs jer uspeh smeta. Jedini ministar koji je radio u ovoj novoj vladi i koji radi je gospodin Toncev. Zato ne znaju kako pronaci nacina za napade i omalovazavanje kabineta i ministarstva koje vodi nego kroz izmisljene tekstove. U novoj vladi Novicu Tonceva treba postaviti na mnogo jacu poziciju od ove.

Alo bre krik, pa sto ne napišete koliko je gospodin dr Novica Toncev uradio za 10 godina. Sto ne napisete gde je grad Surdulica na mapi bio i kako sada izgleda za razliku od pre dolaska na vlasti ideologa i velikog čoveka novice. Respekt, naklon, olovku u ruke i na narednim izborima bez razmisljanja zaokruziti ime Novica Toncev

Ovog čoveka pod hitno postaviti na nekoj vodećoj funkciji u zemlji ako bilo ko od gradjana želi bolji i komfornjji život sebe i svoje porodice. Covek zna Covek ume.Da on ima podršku kao što imaju opštine .USabacb.Paracin.Vranje.Pa Surdulica bi imala stopu nezaposlenosti 0.1%.E to bi bio industrijski grad sa svim ekološkim standardima bez ugrožavanja ljudskog stanovništva.Novica Toncev za PREMIJERA dok još nije kasno

Najnovije vesti